czwartek, 17 marca 2011

SOS TZATZIKI

 - świeży ogórek
 -  dwa duże ząbki czosnku
-  !/2 pęczka kopru
 -  kilka listków natki pietruszki
 -  2  łyżki oliwy z oliwek
 -  1 łyżka octu jabłkowego
 -  sól, świeżo zmielony pieprz
 -  można dodać sojo nez
                                                        -  kilka podprażonych ziaren z dyni do dekoracji

 Obrany ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach., posolić zostawić na 10 minut.
 Czosnek przepuścić przez praskę , koper i natkę drobno posiekać , dodać do odciśniętej masy ogórkowej.
 Następnie dodać oliwę i ocet, wymieszać,  przyprawić do smaku.
 można dodać  łyżkę  sojo nezu.. Posypać ziarnkami z dyni.
Wstawić na godzinę do lodówki by połączyć  smaki .
 Sos tzatziki doskonale  nadaje się do pieczonych i grillowanych  warzyw a także do pizzy.


Brak komentarzy: