sobota, 1 października 2011

TAHINI - masło sezamowe

  -  10  łyżek ziaren sezamu
-   4 łyżki oleju sezamowego( lub oliwki z oliwek)

 Ziarna sezamu prażymy na  suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
Należy uważać by nie przypalić , bo wówczas  są niesmaczne i niezdrowe.
 Uprażone ziarna miksujemy w blenderze dodając powoli olej,
do momentu otrzymania   gładkiej  masy, o konsystencji miękkiego masła.
 Pasta nadaje się do smarowania pieczywa, doskonale pasuje tu chlebek "pita".

 Inny sposób :
Czasami ( np. gdy blender odmówi posłuszeństwa) mielę w młynku podprażone,
wystudzone ziarenka, a później miksując mikserem, bardzo powoli dodaję olej
i otrzymuję gładką pastę..

5 komentarzy:

jadwiga pisze...

Mój ślubny robi pastę z uzyciem tahini, cieciorki zmiksowanej, jogurtu greckiego, oliwy extra virgin, czosnku i pasty chili z czosnkiem, miksuje i jest do chleba indyjskiego ostrego z papryką i oliwkami kupowanego przeze mnie w piekarni "Grzybki" jest pyszna ta pasta

Kasia pisze...

Świetny przepis, a taki prosty. Sezam to cud zdrowia, bo zawiera 8 razy więcej wapnia niż np.mleko krowie.

@Jadwiga: Dobry pomysł :D Bardzo lubię takie śródziemnomorskie mieszanki.

Anonimowy pisze...

Czy mozna uzyc oleju słonecznikowego?

margeta pisze...

Pewnie tak, ale jeśli nie masz oleju sezamowego, może jednak spróbuj z oliwką.
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

ok dziekuje:)