r
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki miodu sztucznego ja daję
miód z mniszka
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka roślinnego
- ok 3 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę )
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru
- bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy, ziarna słonecznika
Najpierw przygotowuję karmel i zamienniki jaj.
1. .Łyżkę cukru rumienię w szerokim garnku lub na patelni i rozprowadzam kilkoma łyżkami wody,
dodaję miód, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i kakao, mieszam na jednolitą masę .
Zostawiam do wystudzenia.
2. Płatki owsiane zalewam gorącą wodą, tak by je zajęła., przykrywam, pozostawiam do napuchnięcia.
3. Siemię lniane zalewam wrzątkiem wody (ok. pół szklanki), od czasu do czasu mieszając.
Po wystudzeniu odlewam 1/4 szklanki zawiesiny.
Do przesianej mąki z sodą dodaję wystudzony miód z karmelem, płatki , zawiesinę z siemienia,
olej, mleko, wodę i cukier, mieszam łyżką, dodaję oprószone w mące bakalie ( zapobiegnie to opadaniu bakalii na spód ciasta). Po wymieszaniu wlewam ciasto do foremki keksówki (32cm,;na 11cm)
i piekę 1 godzinę w temp.180 stopni C.
Dno foremki należy wyłożyć papierem pergaminowym.lub posmarować olejem i posypać bułką tartą .
Wystudzony piernik owijam w folię spożywczą i zostawiam co najmniej na 4-6 dni by dojrzał..
Po tym czasie przekroić na trzy placki, przełożyć marmoladą i masą orzechową. , oblać czekoladą.
Masa orzechowa.
- pół l mleka sojowego( daję waniliowe)
- 2 budynie wegańskie ( na pół litra mleka )
( lub w zastępstwie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej )
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów
- pół kostki margaryny wegańskiej
Z mleka mąki, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń, wystudzić.
Margarynę miksujemy z orzechami dodając po łyżce zimnego budyniu na
jednolitą masę.
Marmoladę przeznaczoną do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając. Pozwoli to dłużej przechować piernik, ponieważ zapobiegnie fermentacji.