poniedziałek, 30 stycznia 2012

Jaglonez



-  szklanka gęstego  mleka z kaszy jaglanej
- szklanka oleju
- ok 3 łyżki soku z cytryny
-  ząbek czosnku.
- sol, pieprz 
- opcjonalnie łyżka musztardy

Mleko , musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek miksujemy
kilka minut mikserem na wysokich obrotach.,
dodając powoli  olej cienką strużką, by  sos się nie zważył.
Ciągle miksujemy do uzyskania  odpowiedniej , majonezowej konsystencji..
Zmniejszamy obroty miksera , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przechowujemy w lodówce, najlepiej a słoiczku.

4 komentarze:

  1. Na kanapce trochę smakuje jak dobrze doprawiona, lekko czosnkowa margaryna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda jaglonz doskonale nadaje się do smarowania pieczywa a także do przyprawiania surówek i sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do sałatki warzywnej nadał się idealnie, chociaż wyszedł mi nieco za gęsty, bo robiłam z mniejszej ilości oleju :) W każdym razie dzięki za przepis, przydał się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Great information. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon).
    I have saved it for later!

    My web-site :: Indianapolis foundation repair

    OdpowiedzUsuń