ciasto: na dużą blachę
- 3dag drożdży
- pół szklanki wody + 3 łyżki na rozczyn
- 2 szklanki mąki
- płaskie pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
dodatki:
- 25 - 30 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- oliwki
- garść słonecznika
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- natka z pietruszki lub koper
- keczup
Można dodać kawałek cukinii, pomidor, garść soczewicy, zależnie od upodobań i zapasów.
sos:
dwie duże łyżki koncentratu
- kilka łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, pieprz
Z drożdży, 2 łyżek wody, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wodę i sól i wyrabiać ciasto około 10 minut , dodać olej i nadal wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować warzywa. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, dodać paski papryki, odsączoną kukurydzę, plastry cukinii, oliwki. Przyprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na grubość ok.1cm i wyłożyć do wysmarowanej olejem blachy, można zrobić podwyższone brzegi. Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, na nim ułożyć dodatki, posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem kub keczupem.
Spożywać na ciepło.
- 3dag drożdży
- pół szklanki wody + 3 łyżki na rozczyn
- 2 szklanki mąki
- płaskie pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
dodatki:
- 25 - 30 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- pół puszki kukurydzy
- oliwki
- garść słonecznika
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- natka z pietruszki lub koper
- keczup
Można dodać kawałek cukinii, pomidor, garść soczewicy, zależnie od upodobań i zapasów.
sos:
dwie duże łyżki koncentratu
- kilka łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, pieprz
Z drożdży, 2 łyżek wody, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wodę i sól i wyrabiać ciasto około 10 minut , dodać olej i nadal wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować warzywa. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, dodać paski papryki, odsączoną kukurydzę, plastry cukinii, oliwki. Przyprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na grubość ok.1cm i wyłożyć do wysmarowanej olejem blachy, można zrobić podwyższone brzegi. Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, na nim ułożyć dodatki, posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem kub keczupem.
Spożywać na ciepło.
Ale mi smaka tymi zdjęciami narobiłaś. Mmm.. chyba niedługo zrobię właśnie taką pizze dla całej rodziki na obiad. ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
http://closer-to-happiness.blogspot.com/