czwartek, 11 sierpnia 2011

Cukiniowe placuszki z porem

-  niewielka cukinia
-  nieduży por
- 2 - 3 ząbki czosnku
-   pęczek koperku 
-  niewielka zielona papryka
-  2 łyżki mąki owsianej
    ( lub namoczone płatki owsiane )
-  ok. 5 łyżek mąki
-  sól , pieprz
- olej do smażenia

Umytą cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i ścieramy na tarce
o średnich  lub grubych oczkach . Do masy dodajemy drobno pokrojonego pora,
paprykę, bardzo drobno posiekany koperek i przeciśnięty przez praską czosnek
Mieszamy dodając mąkę owsianą i pszenną.
Ciasto ma mieć konsystencję masy na placki ziemniaczane, jeżeli jest zbyt rzadkie
dodajemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzany  na patelni olej  kładziemy łyżką masę, smażymy z obu stron na złoty kolor.
 Przed każdym nałożeniem placuszków na patelnię masę należy zamieszać.
 Placuszki podajemy ciepłe, zaraz po usmażeniu.



1 komentarz:

  1. :D Dodaję ten wpis jako link do mojej listy błyskawicznych dań wegańskich: czarykuchenne.blogspot.com/2011/05/weganska-kuchnia-byskawicznie. Właściwie planem było cała listę zmienić w linki, ale nigdy nie mam czasu, a takie linki trzeba pilnować i sprawdzać. Zbyt wiele się zawsze w internecie zmienia...

    OdpowiedzUsuń