- niewielka cukinia
- nieduży por
- 2 - 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- niewielka zielona papryka
- 2 łyżki mąki owsianej
( lub namoczone płatki owsiane )
- ok. 5 łyżek mąki
- sól , pieprz
- olej do smażenia
Umytą cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i ścieramy na tarce
o średnich lub grubych oczkach . Do masy dodajemy drobno pokrojonego pora,
paprykę, bardzo drobno posiekany koperek i przeciśnięty przez praską czosnek
Mieszamy dodając mąkę owsianą i pszenną.
Ciasto ma mieć konsystencję masy na placki ziemniaczane, jeżeli jest zbyt rzadkie
dodajemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzany na patelni olej kładziemy łyżką masę, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przed każdym nałożeniem placuszków na patelnię masę należy zamieszać.
Placuszki podajemy ciepłe, zaraz po usmażeniu.
- nieduży por
- 2 - 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- niewielka zielona papryka
- 2 łyżki mąki owsianej
( lub namoczone płatki owsiane )
- ok. 5 łyżek mąki
- sól , pieprz
- olej do smażenia
Umytą cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i ścieramy na tarce
o średnich lub grubych oczkach . Do masy dodajemy drobno pokrojonego pora,
paprykę, bardzo drobno posiekany koperek i przeciśnięty przez praską czosnek
Mieszamy dodając mąkę owsianą i pszenną.
Ciasto ma mieć konsystencję masy na placki ziemniaczane, jeżeli jest zbyt rzadkie
dodajemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzany na patelni olej kładziemy łyżką masę, smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przed każdym nałożeniem placuszków na patelnię masę należy zamieszać.
Placuszki podajemy ciepłe, zaraz po usmażeniu.
:D Dodaję ten wpis jako link do mojej listy błyskawicznych dań wegańskich: czarykuchenne.blogspot.com/2011/05/weganska-kuchnia-byskawicznie. Właściwie planem było cała listę zmienić w linki, ale nigdy nie mam czasu, a takie linki trzeba pilnować i sprawdzać. Zbyt wiele się zawsze w internecie zmienia...
OdpowiedzUsuń