ciasto na placki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- pół szklanki wody
Przygotowanie ciasta
Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
Podzielić na równe części. Kolejno rozwałkować na cienkie placuszki
i smażyć na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem.
Gdy na plackach pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki, odwracamy
i smażymy z drugiej strony.
Zdejmujemy i układamy na talerzu, by nie wysychały i były elastyczne możemy przykryć
je wilgotną ściereczką.
nadzienie:
- pieczarki,
- cebula,
- gotowana soczewica
- zielona lub czerwona papryka
- koperek
- przyprawy
opcjonalnie: kukurydza, kapusta pekińska
Właściwie to może być całkowita dowolność warzyw w zależności co lubimy
lub posiadamy w danej chwili w lodówce.
Warzywa pokroić w paski , poddusić, wymieszać, przyprawić do smaku.
Placuszki napełniać nadzieniem i zwijać w tortillę.
Podawać z pikantnym sosem np.keczupowym
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- pół szklanki wody
Przygotowanie ciasta
Z podanych składników zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
Podzielić na równe części. Kolejno rozwałkować na cienkie placuszki
i smażyć na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem.
Gdy na plackach pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki, odwracamy
i smażymy z drugiej strony.
Zdejmujemy i układamy na talerzu, by nie wysychały i były elastyczne możemy przykryć
je wilgotną ściereczką.
- pieczarki,
- cebula,
- gotowana soczewica
- zielona lub czerwona papryka
- koperek
- przyprawy
opcjonalnie: kukurydza, kapusta pekińska
Właściwie to może być całkowita dowolność warzyw w zależności co lubimy
lub posiadamy w danej chwili w lodówce.
Warzywa pokroić w paski , poddusić, wymieszać, przyprawić do smaku.
Podawać z pikantnym sosem np.keczupowym
Muszę wypróbować, do tej pory moje próby robienia tortilli kończyły się mocno zadymioną kuchnią, i zestawem chrupkich czipsów :o) Zapewne niezbyt dokładnie szukałam przepisów, bo dobre tortille można dość łatwo tu dostać, ale dobra jakość nie jest tania...
OdpowiedzUsuńNiestety nie udało się... :( użyłam mąki graham, ale wydaje mi się, że to nie powinno mieć większego znaczenia. Ciasto się rozwalało, przyklejało do wałka, że nie dało się bardzo cienko rozwałkować, a tortille były twarde.. Co zrobić, żeby było lepiej?? Będę wdzięczna za radę. Ewa
OdpowiedzUsuńEwa, myślę , że to wina mąki.
OdpowiedzUsuńCiasto z samej mąki graham też mi się klei i łamie. Spróbuj ze zwykłej, może mniej zdrowe ale powinno się udać :)pozdrawiam
Wszystko pieknie wyszlo, ciasto ladnie sie rozwalkowalo i usmazylo. W smaku tez swietne tak wiec dzieki za przepis. Troche improwizowalem, poniewaz nie mialem maki kukurydzianej to dodalem pol szklanki zytniej i pol platkow owsianych ale sie udalo :).
OdpowiedzUsuńA jaka soczewica??? czerwona? zielona?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńJa użyłam zielonej soczewicy, a jeśli chodzi o proporcję farszu to wg uznania:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń