środa, 29 grudnia 2010

Sos keczupowy.


  -  słoiczek koncentratu pomidorowego
   -  słoiczek  wody ( najlepiej gotowanej, gorącej)
   -  nieduża cebula
   -  2 ząbki  czosnku
   -  sól, pieprz, słodka papryka,
  -  bazylia,  najlepiej świeża
   -  oliwka lub olej

 Drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek zeszklić na oliwie,
 w naczyniu z grubym dnem lub na patelni,
 dodać koncentrat pomidorowy i  przegotowaną wodę,
by sos miał odpowiednią konsystencję .
Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
Przyprawić, dodając przyprawy wg. uznania.
 Podawać ciepły, smakuje również na zimno.
 Sos doskonale nadaje się do dań gorących, można go także stosować
do rożnego rodzaju przekąsek i zimnych dań..

Brak komentarzy: