niedziela, 26 grudnia 2010

Sałatka a'la śledź

   -    szklanka  fasoli  Jaś  (najgrubszy )
   -    2  cebulę
    -   ok.  2  łyżki  octu jablkowego lub soku  z  cytryny 
   -   sól
    -   oliwka  z  oliwek

 Fasolę  moczyć  kilka  godzin  ,  ugotować .
 Cebule  drobno  posiekać  ,  sparzyć  na  sitku  wrzątkiem,
zmieszać  z  fasolą   posolić , skropić octem lub  sokiem  z  cytryny  ,
dodać  oliwkę  ,  wymieszać  .  Włożyć  do  niedużych  słoiczków  ,
wstawić  do  lodówki  by  połączyć  smaki .






               Inna  wersja :   Fasolę można  zastąpić
                                        kotletami   sojowymi .

4 - 5  kotlety  należy  krótko  gotować  w  dość  dobrze  przyprawionej
i  osolonej  wodzie (  przyprawy  w.g  uznania)  pokroić  najlepiej  w  paski .
Wymieszać  z  cebulą, octem jabłkowym lub  sokiem  z cytryny  i  oliwką .
 Włożyć do słoików.


                                                          

Brak komentarzy: