czwartek, 9 grudnia 2010

Pieczarki nadziewane



  
-   ok.  15  sztuk  ( równych  wielkością  ,raczej    większych ,
      otwartych)  pieczarek 
   -     4  łyżki  granulatu  sojowego
   -     łyżka  zmielonych  płatków  owsianych
   -    cebulka
   -     przyprawy  w.g  uznania
  Kapelusiki  pieczarek  wrzucić  na  wrzącą  osoloną  i  przyprawioną
 w/g uznania   wodę .
  Zagotować 3  min. ,  odcedzić .

farsz  :
  trzy  pieczarki   oraz  pozostałe  korzonki pokroić,  poddusić  z  pokrojoną
cebulką   dodać  namoczony  granulat ,  płatki  i  przyprawy .
 Napełniać  kapelusiki  masą  ,spody  obtoczyć  bułką  tartą , 
ułożyć  na  blachę  i  zapiec ok. 30 minut .




 Tym  samym   farszem  można  napełniać  pieczone   ziemniaki .
 Gotujemy  ziemniaki   w  mundurkach ,  studzimy ,  obieramy , kroimy  wzdłuż  ,
drążymy   wgłębienia i  napełniamy   farszem, zapiekamy .
Udekorować   natką  pietruszki  lub  sosem .

Brak komentarzy: