...i pizzetek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka kopru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia najlepiej świeże listki
- oregano, pieprz, sól
Czosnek przepuszczamy przez praskę,ucieramy z suszonymi ziołami ,
dodajemy koncentrat.
Dokładnie mieszamy składniki , najlepiej drewnianym mieszadełkiem,
dolewając powoli oliwę . na koniec dodajemy świeży, drobno pokrojony koper i bazylię.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać łyżkę soku pomidorowego lub przegotowanej wody.
Bazylia dodaje potrawom smaku i aromatu.
Dodajemy ją do zup i sosów pomidorowych, sałatek z pomidorami.
Działa orzeźwiająco, zjedzona wieczorem usuwa całodzienne zmęczenie.
Liście świeżej bazylii zawierają związki opóźniające proces starzenia,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz