piątek, 31 grudnia 2010

Sos do pizzy



   ...i pizzetek

  -  słoiczek koncentratu pomidorowego
   -  2 ząbki czosnku
   -  pół pęczka kopru
   -  3 łyżki oliwy z oliwek
   -  bazylia najlepiej świeże listki
    -  oregano, pieprz, sól


 Czosnek przepuszczamy przez praskę,ucieramy z suszonymi ziołami ,
dodajemy koncentrat.
Dokładnie mieszamy  składniki , najlepiej drewnianym mieszadełkiem,
dolewając powoli oliwę . na koniec dodajemy świeży, drobno  pokrojony koper i bazylię.
 Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać łyżkę soku pomidorowego lub przegotowanej wody.

 Bazylia dodaje potrawom smaku i aromatu.
Dodajemy ją  do zup i sosów pomidorowych, sałatek z pomidorami.
Działa orzeźwiająco,  zjedzona wieczorem usuwa całodzienne  zmęczenie.
Liście świeżej bazylii zawierają  związki opóźniające proces starzenia,

Brak komentarzy: