czwartek, 9 grudnia 2010

Pasztet z soi

            -    2  szklanki  soi
           -     2  duże  cebule
            -    2  ząbki  czosnku
            -    ½ szklanki  zmielonych   płatków  owsianych
            -    2  łyżki  koncentratu  pomidorowego
            -    łyżka  oleju
            -      bułka  tarta
                  przyprawy : majeranek  ,pieprz  ziołowy ,
                   papryka, sól, curry , kilka  kropel  sosu  sojowego ,

Soję  namoczyć  przez  kilka  godzin a  następnie  ugotować  przez  ok.  1.5  godz.
 z  dodatkiem soli  . Następnie  zemleć  w maszynce .
Cebulę  i  czosnek  drobno  posiekać  zeszklić  na  patelni .
Wszystkie  składniki ( oprócz  bułki )wymieszać  , regulując  gęstość
  masy  bułką  tartą  ,  masa  ma  być  plastyczna  nie  może  się  kruszyć .
 Duża  ilość  bułki  powoduje że  pasztet  posiada gęstszą  konsystencję
i  po upieczeniu  daje  się  kroić  w  plastry .  mniej  bułki   pasztet 
będzie  można  rozsmarować  po pieczywie -dlatego trzeba samemu
zdecydować jaką będziemy woleli postać .
Gotową   masę  włożyć  do  formy najlepiej  podłużnej  piec
( keksowej)  w  piekarniku  ok.  45 min


Ponieważ zbliżają się święta podaję wypróbowane przepisy , zdjęcia dołączę później .

Brak komentarzy: