- 2 szklanki soi
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
lub pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- bułka tarta lub kasza kuskus
przyprawy : majeranek ,pieprz ziołowy ,
papryka, sól, curry , kilka kropel sosu sojowego ,
Soję namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować przez ok. 1.5 godz.
z dodatkiem soli . Następnie zemleć w maszynce .
Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na patelni .
Wszystkie składniki ( oprócz bułki )wymieszać , regulując gęstość
masy bułką tartą , masa ma być plastyczna nie może się kruszyć .
Duża ilość bułki powoduje że pasztet posiada gęstszą konsystencję
i po upieczeniu daje się kroić w plastry . mniej bułki pasztet
będzie można rozsmarować po pieczywie -dlatego trzeba samemu
zdecydować jaką będziemy woleli postać .
Gotową masę włożyć do formy najlepiej podłużnej piec
( keksowej) w piekarniku ok. 45 min
Ponieważ zbliżają się święta podaję wypróbowane przepisy , zdjęcia dołączę później .
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
lub pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- bułka tarta lub kasza kuskus
przyprawy : majeranek ,pieprz ziołowy ,
papryka, sól, curry , kilka kropel sosu sojowego ,
Soję namoczyć przez kilka godzin a następnie ugotować przez ok. 1.5 godz.
z dodatkiem soli . Następnie zemleć w maszynce .
Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na patelni .
Wszystkie składniki ( oprócz bułki )wymieszać , regulując gęstość
masy bułką tartą , masa ma być plastyczna nie może się kruszyć .
Duża ilość bułki powoduje że pasztet posiada gęstszą konsystencję
i po upieczeniu daje się kroić w plastry . mniej bułki pasztet
będzie można rozsmarować po pieczywie -dlatego trzeba samemu
zdecydować jaką będziemy woleli postać .
Gotową masę włożyć do formy najlepiej podłużnej piec
( keksowej) w piekarniku ok. 45 min
Ponieważ zbliżają się święta podaję wypróbowane przepisy , zdjęcia dołączę później .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz