niedziela, 12 grudnia 2010

Kotlety z ryżu .

 
    -   1,5  szklanki ryżu
    -   4 szklanki wody
    -   3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -   pół marchewki, cebula ,
    -   szczypiorek , młody koperek, szczypior czosnku,
    -   8 - 10 pieczarek ,
     -  można dodać 3 łyżki ugotowanej soczewicy .
    -   nieduża papryka czerwona
   -   przyprawy : sól, pieprz .papryka
   -   ok.3 łyżki oleju   
           kilka pieczarek do przybrania kotletów 
                                       
Opłukany ryż zalać 4 szklankami wody, ugotować z  utartą
na tarce o grubych oczkach marchewką, koncentratem i przyprawami. 
Dodać podduszone  na oleju drobno pokrojone pieczarki, paprykę
cebulę, szczypior, koper  i doprawić .
Gotować do wchłonięcia wody, wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać 3 łyżki bułki tartej , wymieszać ,
formować nieduże kotlety .
Ułożyć na blasze , wstawić do piekarnika na 30- 40 min,
by lekko zrumieniły się  lub smażyć na patelni.
 W tym czasie dusimy na patelni  pokrojone na grube plastry pieczarki
z niewielką ilością cebuli.
Kotleciki  udekorować pieczarkami, podawać z ziemniakami
i dowolną surówką lub sałatką, doskonale smakują z buraczkami.

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Właśnie jutro u mnie na obiad, pozdrawiam