środa, 29 grudnia 2010

Majonez ryżowy

   -  pół szklanki ryżu
   -  1.5 szklanki bulionu warzywnego
   -  2 łyżki soku z cytryny
   -  5 łyżek oliwy z oliwek
   -  3 łyżeczki musztardy delikatesowej -jasnej
   -  ząbek czosnku
   -  sól , szczypta cukru, pieprz, smała szczypta kurkumy, curry,
 Ryż gotuję na bulionie z dodatkiem soli, cukru i pieprzu na papkę .
Po wystygnięciu miksuję  w blenderze, jeżeli masa jest zbyt gęsta
można dodać trachę przegotowanej wody.
Następnie masę przekładam do misy i miksuję  mikserem dodając
po łyżce oliwy i po łyżeczce musztardy oraz rozdrobniony czosnek,
kurkumę, curry do uzyskania właściwej konsystencji, przyprawiam.
Majonez ma mieć dość wyrazisty smak  i odpowiednią  gęstość.

Brak komentarzy: