- pół szklanki ryżu
- 1.5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej -jasnej
- ząbek czosnku
- sól , szczypta cukru, pieprz, smała szczypta kurkumy, curry,
Ryż gotuję na bulionie z dodatkiem soli, cukru i pieprzu na papkę .
Po wystygnięciu miksuję w blenderze, jeżeli masa jest zbyt gęsta
można dodać trachę przegotowanej wody.
Następnie masę przekładam do misy i miksuję mikserem dodając
po łyżce oliwy i po łyżeczce musztardy oraz rozdrobniony czosnek,
kurkumę, curry do uzyskania właściwej konsystencji, przyprawiam.
Majonez ma mieć dość wyrazisty smak i odpowiednią gęstość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz