Buraczki zasmażane
- 1.20 buraczków
- cebula
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól ,pieprz
- szczypta cukru
Buraczki umyć , gotować ponad godzinę. Wystudzone obrać
i utrzeć : połowę na tarce o grubych oczkach , pozostałą na tarce o drobnych .
Podlać niewielką ilością wody, dodać sól i ocet , by nie straciły koloru.
Zagotować ,dodać cukier, przyprawić pokrojoną , podsmażoną na oleju
cebulką i pieprzem. Na koniec dodać jasną zasmażkę : na patelni rozgrzać olej,
dodać mąkę , lekko zasmażyć nie rumieniąc, gorącą dodać do buraczków.
Czasami zwłaszcza latem , gdy warzywa są młode, robię buraczki z surowych.
Składniki taki jak poprzednio
Surowe , umyte buraczki obieram i ucieram,połowę na grubej ,
połowę na drobnej tarce zalewam wodą do wysokości warzyw.
Doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Dalej doprawiam jak wyżej.
Podawać do ziemniaczków z dowolnym kotletem.
Buraczki na zimno
- 4 buraczki
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwki
-sól , pieprz , czomber
Ugotowane buraczki i jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach .
Cebulę drobno pokroić .
Z musztardy , oliwki i przypraw zrobić sos .
Wszystkie składniki połączyć .
Doskonale smakuje z ziemniakami i kotlecikiem.
BURACZKI to cenne źródło kwasu foliowego, tak często brakującego kobietom.
Witamina ta jest b. ważna w czasie ciąży, sprzyja prawidłowemu rozwojowi płodu.
Buraki zawierają dużo błonnika, poprawiającego pracę jelit.
Ponadto sok buraczany zwiększa czterokrotnie przyswajanie tlenu przez komórki.
Dlatego wypiwszy szklankę soku, możemy dłużej ćwiczyć bez uczucia zmęczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz