środa, 29 grudnia 2010

Strogonow Wege



Czas pomyśleć o Sylwestrze





   kawałek selera , kawałek  pietruszki,
   por ,  marchew ,  cebula ,
   15   pieczarek ,  kilka  kotletów  sojowych
   pieprz  czarny  i  ziołowy ,  papryka  ostra,
   sól ,  jałowiec , majeranek  ,
   cząber ,  czosnek ,  natka  pietruszki ,
   niecała  szklanka  bulionu  warzywnego  .

  Seler  i pietruszkę   utrzeć  na  tarce  o  grubych  oczkach ,
  marchew pokroić w plastry , gotować bulion.. Cebulę ,  pora  i  pieczarki  pokroić .
  Wszystkie  składniki   poddusić  na  oleju , smażyć, mieszając  aż  płyn  odparuje  .
 Kotlety  namoczyć  pokroić  na  paski  2  cm  grubości ,  dodać  do  pieczarek .
 Składniki  oprószyć  mąką  wymieszać ,dodać do  bulionu  warzywnego ,
dodać  koncentrat  pomidorowy .
 Przyprawić  na  ostro . Przed  podaniem  posypać  natką pietruszki .

Potrawa powinna  być ostra ,  o   dość  gęstej konsystencji .
Podawać  z  pieczywem .



Brak komentarzy: