niedziela, 12 grudnia 2010

Kompot z suszu owocowego.

   -  suszone owoce :jabłka, gruszki, śliwki
   -  kilka moreli suszonych
   -  garść rodzynek
   -  2 figi
   -  cukier wanilinowy
   - sok z cytryny
    - cukier
   -  cynamon, goździki, wanilia

Suszone owoce w dowolnej ilości dokładnie umyć w letniej wodzie.
Zalać wodą , gotować z dodatkiem cynamonu, goździków
i soku z cytryny do miękkości owoców. Przecedzić dosłodzić.
Podawać wystudzony.
  



Kompot  z suszu to bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Przygotowując kompot starajmy się  nie słodzić go zbyt mocno, a owoce z kompotu dobrze jest zjadać.  W morelach znajduje się dużo potasu,wapnia i beta-karotenu. figi to źródło wapnia,  śliwki suszone dostarczą nam żelaza i fosforu, a jabłka obniżają poziom złego cholesterolu.
Kompot z suszu delikatnie oczyszcza przewód pokarmowy.




Brak komentarzy: