Kasza jaglana z bakaliami
Tak przygotowaną kaszę powinniśmy jeść jesienią i zimą,
ponieważ jest to posiłek rozgrzewający
i dostarczający nam krzemu .
uwaga ! Bakalie zawierają duże ilości cukru !
Osoby walczące z nadwagą nie powinny przesadzać z ich ilością !
składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- rodzynki ,orzechy włoskie, można dodać jabłko ,
morele , suszone śliwki ( w dowolnej ilości )
szczypta imbiru ,cynamonu i kardamonu
Opłukaną kaszę gotować z pozostałymi składnikami. ok. 20 minut .
Pod koniec gotowania dodać przyprawy imbir , cynamon , kardamon .
Kasza jaglana z warzywami
pół szklanki kaszy jaglanej
1 mała cebula
pół małego selera lub średnia pietruszka
1 średnia marchewka
pół czerwonej
pół żółtej papryki pół pora (zielone części )
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
1,5 szklanki wody
sól ,, majeranek, estragon, pieprz ziołowy, papryka słodka
2 łyżki posiekanego kopru
ok 1/3 łyżeczki kurkumy
Marchewkę ,seler , por paprykę pokroić w wąskie paski , cebulkę w piórka ,
Oprószyć ziołami i poddusić na oleju .Dodać posiekany czosnek krótko
poddusić zalać wodą ,dodać kurkumę, zagotować . Do wrzącego wywaru wsypać kaszę
Gotować do wchłonięcia wody ,często mieszając . Pod koniec dodać ziarna i koperek .
Pozostawić pod przykryciem na pół godziny ..
Tak przygotowaną kaszę powinniśmy jeść jesienią i zimą,
ponieważ jest to posiłek rozgrzewający
i dostarczający nam krzemu .
uwaga ! Bakalie zawierają duże ilości cukru !
Osoby walczące z nadwagą nie powinny przesadzać z ich ilością !
składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- rodzynki ,orzechy włoskie, można dodać jabłko ,
morele , suszone śliwki ( w dowolnej ilości )
szczypta imbiru ,cynamonu i kardamonu
Opłukaną kaszę gotować z pozostałymi składnikami. ok. 20 minut .
Pod koniec gotowania dodać przyprawy imbir , cynamon , kardamon .
Kasza jaglana z warzywami
pół szklanki kaszy jaglanej
1 mała cebula
pół małego selera lub średnia pietruszka
1 średnia marchewka
pół czerwonej
pół żółtej papryki pół pora (zielone części )
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
1,5 szklanki wody
sól ,, majeranek, estragon, pieprz ziołowy, papryka słodka
2 łyżki posiekanego kopru
ok 1/3 łyżeczki kurkumy
Marchewkę ,seler , por paprykę pokroić w wąskie paski , cebulkę w piórka ,
Oprószyć ziołami i poddusić na oleju .Dodać posiekany czosnek krótko
poddusić zalać wodą ,dodać kurkumę, zagotować . Do wrzącego wywaru wsypać kaszę
Gotować do wchłonięcia wody ,często mieszając . Pod koniec dodać ziarna i koperek .
Pozostawić pod przykryciem na pół godziny ..
1 komentarz:
Lubie ale nie powinnam tego jeść, ciagle walcze z waga,choć powinnam więcej się ruszać.
pozdrawiam Mikołajowo
Prześlij komentarz