piątek, 3 grudnia 2010

Zimowe, ciepłe śniadanie

           Kasza   jaglana z bakaliami

 Tak  przygotowaną  kaszę  powinniśmy  jeść jesienią  i  zimą,
ponieważ  jest  to  posiłek  rozgrzewający
i  dostarczający  nam   krzemu .
                  uwaga !   Bakalie  zawierają  duże  ilości  cukru  !
Osoby  walczące  z  nadwagą   nie  powinny  przesadzać  z ich  ilością !
     składniki:
        -      1  szklanka  kaszy  jaglanej
         -     3 szklanki  wody
          -      rodzynki  ,orzechy włoskie, można   dodać   jabłko ,
                  morele ,  suszone  śliwki  (  w  dowolnej  ilości )
                          szczypta     imbiru   ,cynamonu  i  kardamonu
  Opłukaną  kaszę    gotować   z pozostałymi  składnikami. ok. 20 minut .
 Pod     koniec  gotowania  dodać   przyprawy  imbir , cynamon  , kardamon  .

       Kasza jaglana z warzywami
pół szklanki kaszy jaglanej
1 mała cebula
pół małego selera lub średnia pietruszka
1 średnia marchewka
pół czerwonej
pół żółtej papryki 
pół  pora (zielone części )
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
1,5 szklanki wody
sól ,, majeranek, estragon, pieprz ziołowy, papryka słodka
2 łyżki posiekanego kopru

 ok 1/3 łyżeczki kurkumy

 Marchewkę ,seler ,  por  paprykę pokroić w wąskie paski , cebulkę w piórka ,
Oprószyć ziołami i poddusić na oleju .Dodać  posiekany czosnek  krótko
poddusić zalać wodą ,dodać kurkumę,  zagotować . Do wrzącego wywaru wsypać kaszę
Gotować do wchłonięcia wody ,często mieszając . Pod koniec dodać ziarna i koperek .
Pozostawić pod przykryciem na pół godziny .
.

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Lubie ale nie powinnam tego jeść, ciagle walcze z waga,choć powinnam więcej się ruszać.
pozdrawiam Mikołajowo