środa, 29 grudnia 2010

Sałatka warstwowa

 Układać warstwami:
  -  pół dużej kapusty pekińskiej
sojonez
   -  puszka kukurydzy
sos  keczupowy    
   -  słoiczek papryki konserwowej
sojonez
  -  biała część dużego pora
                                                       sos keczupowy
                                                          -  słoiczek ogórków konserwowych
                                                   sojonez
                                                          -  kilka kotletów sojowych
                                              

 Warzywa pokroić w kostkę,  pekinkę należy lekko posolić,
 pora po pokrojeniu zalać wrzącą wodą , odsączyć .
 Kukurydza, paprykę i ogórki po pokrojeniu należy dokładnie odsączyć .
 Przygotowane warzywa układać warstwami w szklanym naczyniu,
 przekładając każdą warstwę na przemian majonezem ryżowym  lub sojonezem  i sosem keczupowym.
Kotlety podgotować w dobrze przyprawionym  bulionie , odcisnąć,
podrumienić na patelni , ułożyć na wierzchu sałatki.. Udekorować .
 Przepisy na majonez i sos podałam niżej.

Brak komentarzy: