"Zostając wegetarianinem ratujesz zwierzęta i ludzi,chronisz środowisko naturalne i jest to jedna z najzdrowszych rzeczy jakie możesz zrobić! " P. McCartney
niedziela, 12 grudnia 2010
Kotlety z ryżu .
- 1,5 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół marchewki, cebula ,
- szczypiorek , młody koperek, szczypior czosnku,
- 8 - 10 pieczarek ,
- można dodać 3 łyżki ugotowanej soczewicy .
- nieduża papryka czerwona
- przyprawy : sól, pieprz .papryka
- ok.3 łyżki oleju
kilka pieczarek do przybrania kotletów
Opłukany ryż zalać 4 szklankami wody, ugotować z utartą
na tarce o grubych oczkach marchewką, koncentratem i przyprawami.
Dodać podduszone na oleju drobno pokrojone pieczarki, paprykę
cebulę, szczypior, koper i doprawić .
Gotować do wchłonięcia wody, wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać 3 łyżki bułki tartej , wymieszać ,
formować nieduże kotlety .
Ułożyć na blasze , wstawić do piekarnika na 30- 40 min,
by lekko zrumieniły się lub smażyć na patelni.
W tym czasie dusimy na patelni pokrojone na grube plastry pieczarki
z niewielką ilością cebuli.
Kotleciki udekorować pieczarkami, podawać z ziemniakami
i dowolną surówką lub sałatką, doskonale smakują z buraczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Właśnie jutro u mnie na obiad, pozdrawiam
Prześlij komentarz