niedziela, 9 października 2011

Grzanki z warzywami

 Grzanki:
- kilka kromek czerstwej bułki lub chleba
- sos keczupowy
- olej do podsmażania

Kromeczki bułki smarujemy sosem keczupowym i podsmażamy
w małej ilości oleju na  rumiano.
Grzanki można podawać z wcześniej przygotowanymi warzywami.

Warzywa:
-  pieczarki : pokrojone w plastry
- pół papryki czerwonej : w paski
-  kawałek papryki  żółtej :  w paski
- cebulka może być czerwona : drobno pokrojona
- kawałek pora pokrojone w pół krążki
-  garść ziaren słonecznika
-  2 łyżki oleju
 Dusimy pieczarki z cebulką , dodajemy paprykę i pora i nadal dusimy do miękkości warzyw.
Warzywa powinny być al dente: miękkie lecz chrupiące.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika na lekko rumiany kolor.
Posypujemy warzywa zrumienionymi ziarnami.




2 komentarze:

  1. Smażone warzywa to wcinam w każdej formie :) Ale mi to przypomina że chciałam robić zupę, bo włoszczyzna w lodówce nie trzyma się wiecznie. Zobaczymy, jak na razie mam jeszcze parę oficjalnych listów do napisania przed poniedziałkiem..

    OdpowiedzUsuń