poniedziałek, 29 listopada 2010

Jabłecznik

   składniki  na ciasto:

    -  1.5 szklanki mąki
    -  1  szklanka płatków owsianych
    -  4 łyżek cukru
    -  cukier wanilinowy
    -  pół szklanki oleju
    -  pół szklanki wody
    -  pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)

   Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki.

 W tym czasie obrać 5 średnich , kwaśnych jabłek, zetrzeć je
  na  tarce o grubych otworach,
wymieszać z 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym , cynamonem
i mąką ziemniaczaną, można dodać garść rodzynek.

    Ciasto podzielić : dwie trzecie wyłożyć do średniej wielkości tortownicy,
cieniutko  posypać mąką ziemniaczaną , położyć przygotowane jabłka ,
na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto, posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
 Piec ok. 50 minut.


czwartek, 25 listopada 2010

Pierogi z kapustą i grzybami

   ciasto:
- ok. dwie i pół szklanki mąki
- szklanka  przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
 - szczypta kurkumy
      nadzienie:
  - kilogram kiszonej kapusty
  - garść suszonych grzybów
  - 30-40 dag pieczarek, można dodać jeszcze grzybki mrożone
  - olej
 -  cebula
   -  sól, pieprz, majeranek, jałowiec, ząbek czosnku
Kapustę opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody.
Miękką kapustę odcedzić i poszatkować na kawałki długości 2  cm .
Suszone grzyby namoczyć, ugotować, drobno  pokroić .
Pokrojoną cebulę podsmażyć z grzybkami  i drobno pokrojonymi pieczarkami, dodać do kapusty,
przyprawić do smaku, mieszając zagotować i odparować. Farsz należy wystudzić.
Nadzienie nie może być wodniste.
Z przesianej mąki i pozostałych składników zagnieść wolne ciasto.
Rozwałkować dość  cienko , wykrawać krążki  małą szklanką,
kłaść  nadzienie, zlepiać brzegi. Należy uważać by nadzienie
nie dostało się między brzegi, bo będą się rozklejały.
 Wrzucać partiami na gotującą się, lekko posoloną wodę , gotować minutę.
 Po wyjęciu odsączyć
 Podawać polane podduszoną cebulką, bądź z sosem  grzybowym,
doskonale smakują odgrzewane.







wtorek, 23 listopada 2010

Kapusta pekińska


 Kaloryczność kapusty pekińskiej jest najniższa spośród wszystkich warzyw .
Polecana jest diabetykom , stosującym zdrową kuracje odchudzającą.
Dostarcza  nam sporej ilości witaminy C, ponieważ jemy ją na surowo.
Zawiera duże ilości flawonoidów, które działają jako przeciwutleniacze.
Dostarcza organizmowi kwas foliowy, potas, wapń i pewne ilości cynku,
magnezu  i manganu.

   Surówka  z  pekinki

-    pól  średniej  kapusty  pekińskiej
 -    ogórek świeży
 -     pomidor ,
 -    szczypiorek
 -   2 lub  3  łyżki  oliwy  z  oliwek
 -    sól  ,  zioła  do  sałatek
 -    garść ziaren słonecznika
   Kapustę poszatkować ,  ogórek  i  pomidor  pokroić  w  kostkę  ,
szczypiorek   drobno  posiekać .
 W  salaterce  przygotować  sos   z  oliwki ,   soli   i  przypraw  ,
dodać  warzywa , posypać podprażonymi na suchej patelni
ziarnami słonecznika ,  wymieszać .

  SURÓWKA    z  kukurydzą
 -    połowa  małej  pekinki
 -     marchew 
 -    kukurydza 
 -   szczypiorek
 -   natka  pietruszki
 -   2   łyżki  oliwki  z  oliwek
 -   łyżka  musztardy  Francuskiej
 -   zioła  do  sałatek

Marchewkę  utrzeć  na  tarce   do  jarzyn  ,  pekinkę  poszatkować
 szczypiorek  pokroić  ,  dodać  kukurydzę   wymieszać  z  sosem
przygotowanym  z  oliwki ,  musztardy i  przypraw .
Przyozdobić  natką pietruszki .

 Pekinka  z  ogórkiem  kiszonym
   -   kapusta  pekińska
   -   ogórek  kiszony 
   -   cebulka  lub  szczypiorek
   -    musztarda  (najlepiej  francuska )
   -    oliwka  z  oliwek  ,  sól ,  przyprawy do  smaku
 Warzywa  pokroić wymieszać  z  sosem .
Po wierzchu posypać ziarnami sezamu lub słonecznika
podprażonymi na suchej patelni albo przybrać dowolnymi  kiełkami  tutaj.

             Surówka  prosta
   -  pekinka
   -  marchewka
   -  cebula ,  szczypior
   -  jabłko
   -  oliwka ,  sól ,  pieprz,
 Marchewkę   utrzeć  na   grubej  tarce  ,  pekinkę   i  cebulę   pokroić  ,
wymieszać ,  przyprawić ,    pokropić  oliwką  .

 Aby wzbogacić dietę w niezbędne  tłuszcze nienasycone Omegę -3 i  Omegę -6,
do surówek  koniecznie  dodawajmy  oleje roślinne wytłaczane na zimno,
oliwkę z oliwek  a także czubatą łyżkę ziaren i nasion zmielonych
bądź podprażonych na suchej patelni.


Kotlety z selera

    -  seler
    -  mąka
   -  olej
    -  płatki migdałowe lub nasiona dyni
   -  sól, , pieprz, gałka muszkatołowa
   
Korzeń  obranego selera pokrój w plastry grubości pół centymetra.
Obgotuj szybko w osolonej i przyprawionej w/g uznania wodzie
( bulion ten wykorzystuję na zupę ). Plastry po wyjęciu obsącz
i  panieruj w cieście przygotowanym z mąki, wody, łyżki oleju,
soli i pieprzu. Obtocz w płatkach migdałowych lub ziarnach dyni.
Smaż na złoty kolor.
Seler możemy przygotować także w cieście piwnym.
Kotleciki można podawać z brązowym  makaronem al dente
i surówką np. z papryki.

poniedziałek, 22 listopada 2010

Zamiennik mleka

mleko sojowe, borówkowe i morelowe
Mleko wbrew oczekiwaniom czyni  wiele złego w organizmie człowieka, wpływa negatywnie na metabolizm, wypłukuje wapń( tak!),
sprzyja alergii, zwiększa ryzyko zachorowań na choroby
układu naczyniowego i nowotwory.
Udowodniono przez niezależnych naukowców , że mleko krowie
 jest wręcz szkodliwe dla ludzi.
 Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko pochodzenia zwierzęcego.
Noworodkom jedynie wskazane jest  picie mleka matki.

Dlatego też polecam inne napoje mleczne pochodzenia roślinnego.

          Mleko migdałowe
Szklanka migdałów -namoczyć na noc, zdjąć skórką , 
zmiksować w blenderze z 2 szklankami  wody, Miksować tak długo , 
aż masa będzie jednolita,  następnie dodać  ok. 2 szklanek wody .
Można przecedzić.


         Mleko migdałowe   II 


1,5  szklanki płatków  migdałowych
1,5  szklanki wrzącej wody
Rozdrobnione migdały w młynku do kawy  zalewamy wrzącą woda ,
 pozostawiamy do rozmiękczenie na 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Przecedzamy. Mleko gotowe .


  Mleko kokosowe
        
 Podobnie możemy przygotować mleko z  wiórek kokosowych.

  - szklanka wiórek kokosowych  zmielonych w młynku do kawy  
  gotuję z  1,5 szklanki wody . Mleko ma słodkawy smak .


  Mleko z kaszy jaglanej


Szklankę  ugotowanej kaszy jaglanej ( jeszcze ciepłej)
 i  1/2 szklanki płatków migdałowych zmiksować ze szklanką wody .
Pod koniec dodać 2 szklanki wody .   Wystudzić , podawać na zimno .
 To mleko dostarczy nam krzemu , ponieważ kasza jaglana jest bogata w ten składnik .

  Mleko orzechowo - bananowe .

Szklanka orzechów ( namoczonych na noc )
trzy średniej wielkości  banany
Składniki zmiksować z dwoma szklankami wody do uzyskania
konsystencji kremu dodać następne 2 szklanki wody i jeszcze raz zmiksować .
 To mleko należy szybko zużyć .

piątek, 19 listopada 2010

Tort orzechowo - kokosowy

weg         


   Ciasto :
 -  masło orzechowe
 -  2  łyżki  oleju
 -  2  łyżki  kakao
 -   4-5  łyżek  cukru
 -     Cukier  wanilinowy
 -  1,5 łyżeczki  proszku  do  pieczenia
  -  Mąka
 Zagnieść  wszystkie  składniki   na miękkie  ciasto,
podzielić  na  trzy  części  .
 Upiec  w  tortownicy   3  placki  ,
po  wystudzeniu  przełożyć  masą  :
        podstawa  mas :
   2  szklanki  mleka  sojowego  ugotować  z  połową 
 szklanki  kaszy  manny
i  100  g   zmielonych  wiórek  kokosowych  . podzielić  na  2  części
  jedną  cześć  dodać  do  masy  kokosowej ,  drugą  do masy  orzechowej.

       Masa  kokosowa :

 15  dag  margaryny  wiercić  ,
  dodać   jedną   część   ugotowanej  kaszy
100g  zmielonych  wiórek  kokosowych

             Masa  orzechowa :

   15  dag  margaryny  wiercić
     z    następną  część    ugotowanej   kaszy
    100 g  zmielonych  orzechów   włoskich

     Na  koniec  zrobić  polewę  czekoladową (  może  być  gotowa
      Gellwe -orzechowa).




środa, 17 listopada 2010

Gołabki wegańskie II

Gołąbki inaczej

    -  główka kapusty ,
    -  1 szklanka ryżu , 
    -  półtorej szklanki zielonego groszku ,
    -  duży por,
    -  strąg czerwonej papryki, 
    -  koncentrat pomidorowy,
    -  sól , ostra papryka , pieprz .

Kapustę  sparzyć , zdjąć kilka dużych liści,odłożyć,  środek drobno  posiekać.
 Ryż ugotować w dwóch szklankach wody , wymieszać z uduszonymi warzywami
i poszatkowaną kapustą ,przyprawić do smaku .
Formować duże kotlety, obtoczyć w mące, smażyć na zloty kolor.
Rondel wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty, skropić wodą, układać na nich kotlety ,
zalać sosem :pół szklanki , 2 łyżki koncentratu i sól.
Przykryć, piec ok.. godziny.

poniedziałek, 15 listopada 2010

Ćwikła



1 kg buraków  ćwikłowych
10- 20 dag chrzanu (można dodać utarty chrzan ze słoika)
3- 5 łyżki octu winnego
sól, pieprz
opcjonalnie: cukier



Buraki ugotować do miękkości .Po wystudzeniu obrać ze skórki
i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chrzan oczyścić,
oskrobać i zetrzeć na tarce jak poprzednio, skropić octem  winnym.
Połączyć buraki z chrzanem, doprawić solą i pieprzem,
można dolać 2 łyżki przegotowanej wody.
Po wymieszaniu wkładać do szklanych słoików, zamknąć
Przechowywać w lodówce.
Podawać do zimnych past, pasztetów i kotletów oczywiście wegańskich.

 Ćwikła ułatwia trawienie.
Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.



niedziela, 14 listopada 2010

Sos pomidorowy do gołąbków

 
             
                    Składniki:

marchew, pietruszka, por, cebulka,2 łyżki oleju,  2 łyżki koncentratu pomidorowego
czubata łyżka mąki, sól, pieprz,papryka ostra , bazylia, oregano.


Marchewkę i pietruszkę ugotować w niewielkiej  ilości wody, 
dodać zeszkloną na oleju cebulkę , pora i koncentrat pomidorowy .  
Zagęścić mąką  rozmieszaną w niewielkiej ilości wody . 
Przyprawić  , zagotować .Na koniec dodać posiekany  koperek.

Gołąbki wegańskie


       Gołąbki  wege :


 
 Główka kapusty (  jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć  ,w zimie może być włoska )
 2 szklanki  ryżu
5  szklanek wody
40  -50 dag pieczarek  marchewka , kawałek pietruszki,
koncentrat pomidorowy
cebula , por (zielona część )
Papryka , pęczek kopru ,można dodać kukurydzę luk groszek zielony .
Sól ,papryka ,pieprz,  olej
 Kapustę obgotować w osolonej wodzie  ,  (jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć) zdjąć liście
( będzie znacznie łatwiej jeżeli  ukośnie wykroimy głąba), odsączyć .

Ryż gotować w wywarze  wody z dodatkiem startej marchwi , pietruszki i koncentratu  .
Następnie dodać uduszone na oleju  pieczarki z cebulką , porem i papryką .
Przyprawić do smaku . mieszając , gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę .
Pozostawić do wystudzenia . Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty
na wierzchu przykryć resztą liści ,podlać sosem :
 pół szklanki wody ,  2 łyżki koncentratu ,
 sól,  przyprawy w.g uznania .

Przykryć naczynie i  włożyć do piekarnika  na  godzinę .

Oddzielnie możemy  przygotować
sos pomidorowy .

sobota, 13 listopada 2010

Sosy do surówek i sałatek


     Sos keczupowy
   -    kilka łyżek koncentratu
   -  mała cebulka
   -  2 ząbki czosnku
   - 2 łyżki oliwy
   -  sól, pieprz, bazylia
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie,  dodać drobniutko
posiekany czosnek i  pozostałe składniki., wymieszać.



                 Sos  majonezowy  I

    -    5  łyżek    ziaren  słonecznika
    -     2  łyżki  oliwy
    -      łyżka  musztardy  ,
    -      przegotowana  woda (ok . 1/3  szklanki)
    -      przyprawy
   Słonecznik  zmielony  w  młynku  do  kawy  ucieramy  z  oliwką  i  musztardą 
na   jasną   puszystą  masę  rozcieńczamy  wodą  do  odpowiedniej  konsystencji 
przyprawiamy   dowolnymi  ziołami   w.g.  uznania .

                  Sos  majonezowy   II  

  -  kilka  orzechów  włoskich ,  ząbek  czosnku ,
  -  łyżka  soku z  cytryny ,
  -   łyżka  octu  winnego
                                      -     5 łyżek  oleju ,  sól ,  pieprz
 Orzechy  podprażyć  na suchej patelni ,  zmiksować  czosnkiem solą  pieprzem ,
octem , sokiem wyciśniętym  z  cytryny. Ucierając   dodawać  po  łyżce oleju.
Powinien  powstać  sos  podobny  do  majonezu .

                 Sos  winegret
   3  łyżki  oliwy
   2  łyżki  soku  z  cytryny
  2   łyżki  podprażonego  na  suchej  patelni  ziaren   słonecznika
  Przyprawy : sól ,  pieprz ,  zioła  do  sałatek
 Składniki  połączyć ,  wymieszać .  Dodawać  do  surówek ,
  sałatek  i   gotowanych  warzyw .

                  Sos  winegret   II

 Kilka  łyżek  oleju  zmiksuj z  sokiem  z  cytryny ,  ząbkiem  czosnku
i  kilkoma  kroplami  sosu  sojowego .


               Sos  słonecznikowy
Pól  szklanki  ziaren  słonecznika
Szklanka  soku  pomidorowego
 Mała  cebulka
 pół  łyżeczki  soli
 ząbek  czosnku
 2  łyżki  soku  z  cytryny
 Wszystkie  składniki  zmiksować  w  blenderze  na  jednolitą  masę .
 Podawać  do  surówek  i   sałatek.

                 Sos  włoski
  -  6  łyżek  oliwy
  -   3  łyżki  wody
  -   3  łyżki  soku  z  cytryny
  -   2 ząbki  zmielonego   w  prasce  czosnku .
  Wymieszać .podawać  do  surówek i sałatek.


         Sos  musztardowy

   -   kilka   łyżek   oliwy
   -   3 łyżki  musztardy ( najlepiej  Francuskiej
   -  Pieprz , przyprawy  w.g  uznania .
Wymieszać  ,  dodawać  do  surówek .

  


                  Sos  ogórkowy-wiosenny
    - świeży ogórek
       - 2 duże ząbki czosnku
       -  pól pęczka kopru 
        -  pół pęczka natki pietruszki
        -  pół pęczka szczypiorku
        -   2 łyżka oliwy z oliwek
         -  łyżka octu jabłkowego 
          -     świeżo zmielony pieprz , sól
Obrany ogórek zetrzeć   na tarce o grubych oczkach, pozostawić na 10 minut,odlać sok.
 Czosnek przecisnąć przez praskę . Koperek, natkę pietruszki i szczypior  drobno posiekać, 
Składniki wymieszać , przyprawić do smaku.
Sos doskonale nadaje się do  warzyw gotowanych i  pieczonych.




Ciastka bez pieczenia


    Kasztanki 
  -  szklanka orzeszków ziemnych
   -   2  łyżki  cukru
  -   2  łyżki  kakao
  -    2 x 100g opakowania wiórek  kokosowych
               ( zmielonych  w  młynku  do  kawy )
  -   2  łyżki  soku  z  cytryny
                                                    -   olejek  migdałowy
                                                    -     pół  blachy  kruchego  placka
                                                         ( lub  2  paczki  herbatników )
                                                     -  dodatkowo  wiórki do obtaczania

Kruche  ciastko  skruszyć  na  mąkę. (można  zmielić  w  maszynce )
Zmielone w młynku orzeszki  utrzeć  z  cukrem dodać pozostałe  składniki  nadal ucierając  
( jeżeli  masa  jest  za  mało   elastyczna  dodać  2  łyżki  wody) .
Formować  kulki ,  obtoczyć  w  wiórkach  i okruszkach  ciasta .Schłodzić .

     Kruchy  placek     ( zamiast   herbatników )
      
                  -   4  łyżki  oleju ,  
                  -   2  łyżki  cukru ,
                   -   4  łyżki   zmielonych  płatków  owsianych, zalanych gorącą wodą
                   -   4  łyżki  wody
                   -    ok.  2  szklanki  mąki
              Ciasto  zagnieść ,  jeśli  jest  za  kruche  dodać troszkę wody
              rozwałkować  na   blachę  wyścieloną
              papierem  do  pieczenia . Piec  ok. 20  min .
 uwaga: placek jest kruchy


                    Rolada
                        
Masa  kokosowa
   -    szklanka orzeszków ziemnych
   -     pół  szklanki  cukru   pudru (można  mniej  , wiórki  dają  słodkość )
  -     150 -  200 g wiórek  kokosowych (  2  opakowania)
   -     sok  z  cytryny
 Orzeszki i wiórki zemleć w młynku do kawy 
 Składniki  utrzeć  wstawić  do  lodówki .

   Masa  czekoladowa :
   -   Pół  szklanki  cukru
   -   pół  szklanki  wody
   -   3  łyżki  kakao
   -   3  paczki  kruchych  ciasteczek
      (  lub  blacha  kruchego  placka  własnego  wypieku -przepis powyżej)
   -   cukier  wanilinowy ,
   -   można   dodać  2  łyżki  alkoholu ( w  wersji  dla  dorosłych )
 Ciasteczka  skruszyć .
 Wszystkie  składniki  wymieszać   i  zagnieść  ciasto .
Rozwałkować  na  pergaminie  cienki ( ok .pół  cm  )   kwadratowy  placek  .
Na  nim  rozsmarować  masę  kokosową    .
Zwijać jak  roladę  .  Schłodzić  w  lodówce .


                    KULKI
  Składniki  ;
                    -   2    szklanki  płatków  owsianych
                    -  1    szklanka  orzechów  ( włoskich  lub  fistaszków  zmielonych  )
                    -   1  szklanka   wiórek  kokosowych (zmielonych )
                   -    5  łyżek  cukru  pudru
                    -    5  łyżeczek  kakao
                    -    trzy  czwarte   szklanki  wody            
                    -    1 lub 2 łyżki alkoholu ( wersja dla dorosłych)
                    -      dodatkowo   1  opakowanie  wiórek  do  obtaczania
            Płatki  zalać  gorącą  wodą , zaczekać aż wchłoną wodę ,
            dodać  cukier puder ,  margarynę , kakao
           alkohol ,  oraz  zmielone  orzechy  i  wiórki . Wszystko  wymieszać .
           Uformować    kulki  wielkości  orzecha  włoskiego,
          ( jeżeli  masa  jest  nie  dość  elastyczna
           można  dodać  przegotowanej  wody  , jeżeli  zbyt   miękka  dodać  płatków owsianych )
                  Kuleczki  obtoczyć    w  wiórkach  kokosowych ,  wstawić   do  lodówki   ,
                   aż  staną  się  twarde.

piątek, 12 listopada 2010

Naleśniki , krokiety

             Naleśniki  ,  krokiety
 Ciasto  naleśnikowe:
-   2  szklanki  mąki
-  4  łyżki  zmielonych płatków  owsianych
-  2  łyżki  oleju
-   pół  łyżeczki  soli
-  szczypta  pieprzu  i  kurkumy
-  3  szklanki  wody  może  trochę  więcej   ciasto  ma mieć  odpowiednią  konsystencje
(wodę   można zmieszać  w   połowie   z  mlekiem  sojowym )
Składniki  dokładnie  wymieszać   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki ,
smażyć  cienkie  naleśniki .
 Z  tego  ciasta  wychodzi  ok.  12  dużych  naleśników . 
Naleśniki  podaje  się  z  różnymi  nadzieniami .

             Naleśniki  z  soczewicą 
 30  dag  soczewicy
 15  dag  pieczarek
 cebula
 sól ,  przyprawy  w,g  uznania
 Soczewicę  opłukać,   namoczyć  na  3  godziny  .
Gotować  w  świeżej  wodzie   krótko  ok.  5  min. ( al. dente)
 Ugotowaną  soczewicą  przekręcić  przez  maszynkę   dodać  podduszone ,
drobno  pokrojone  pieczarki z  cebulką ,  przyprawić  do  smaku .
 Nakładać  na  usmażone  naleśniki  , zwinąć  w  rulonik  , podawać
 z  sosem  pieczarkowym , koperkowym  lub  pomidorowym .

           Naleśniki  że  szpinakiem:
 0,25  dag  szpinaku  mrożonego
 2  ząbki  czosnku
jedna  cebula
 2  łyżki  oliwy
 2  łyżki  bułki  tartej
Sól ,  pieprz

 Cebulę  i  czosnek zeszklić  na  oliwie  dodać  szpinak  ,  odparować , 
 zagęścić  bułką  tarta  ,
 Doprawić  do  smaku .
 Naleśniki smarować  nadzieniem  zwijać  w  tzw .  rulonik .
 Podawać  z  sosem  pomidorowym  lub  podsmażone .


            Krokiety    pieczarkowe
30 ag pieczarek i jedną cebulę
drobno  pokroić  poddusić   na  oleju  , odparować  wodę ,
przyprawić  solą ,  pieprzem ,  papryką ,   czosnkiem ,  natką  pietruszki .
  Nakładaj  dużą   łyżkę  nadzienia  na  naleśnik  ,
składaj  w  książkę  ( dwa  przeciwległe  boki  do  środka ,  potem    dwa  następne
  i  jeszcze   na pół ) lub  jak  gołąbki .
Panieruj  w  cieście  naleśnikowym  i  bułce  . przed  podaniem  podsmaż  na  złoty  kolor .

                   Krokiety   z  kapustą
 pół  kg  kiszonej  kapusty
30 dag pieczarek
cebula
sól ,   przyprawy :pieprz ,  majeranek ,  jałowiec
Kapusty  opłukać ,  obgotować   ,  odcedzić  poszatkować    na  1  cm  długość .
Pieczarki  pokroić , podsmażyć z  cebulą   na  oleju ,
  dodać  ugotowaną  kapustę , 
przyprawić  do  smaku  , odparować   na  patelni .
Nadzienie  nakładać  na  naleśniki  , składaj  jak  wyżej .

          Naleśniki  na  słodko 
   
  
Szklanka  mąki  ( może  być  razowa )
     -   szklanka    płatków    owsianych
     -   2  szklanki  wody  lub  mleka  sojowego ( można   zmieszać )
   -  2  łyżki  oleju   
   -  2  łyżki  miodu
   -  szczypta  soli
 Wszystkie  składniki zmiksować  w  blenderze . 
Przed  smażeniem  dodać  pokrojone   3  jabłka . Wymieszać  .
 Smażyć  na  rozgrzanej  patelni  z  obu  stron  .
 Podawać  z  konfiturą  lub  polane   czekoladą  .

Murzynek W- Z

                                      Murzynek  W-Zetka

    -  2  łyżki dżemu
   -  3  łyżki  zmielonych  płatków owsianych
  -    2  łyżki  czubate  kakao
   -  1  łyżka zmielonego słonecznika
   -   4 łyżki cukru
   -  1,5  szklanki  mąki
   -  1 łyżeczka  proszku do pieczenia
   -  pół szklanki oleju
   -  pół  szklanki wody
   -  cukier wanilinowy , szczypta cynamonu
 Składniki połączyć ,  wlać  do średniej tortownicy ,upiec .
 Po wystudzeniu przekroić na dwa placki . przełożyć masą .

    Masa
  -  pół litra mleka sojowego
  -   pół szklanki kaszy manny
   -  pół szklanki cukru  pudru
   -  ok.pół szklanki  zmielonych  w młynku do kawy orzeszków   ziemnych
   -  sok z połówki cytryny
  Ugotować kaszę na  gęsto , wystudzić . Masę orzechową  utrzeć z cukrem dodając
po łyżce wystudzonej kaszy i  sok z cytryny , na  jednolitą masę  .
Połowę masy położyć na placek ,
przykryć drugim ,znów masę .
Na masę położyć kruche ciasteczka  przycisnąć  , polać polewą .
Można posypać  płatkami migdałowymi .
     Polewa
     -  2 łyżki mleka roślinnego
     -  3  łyżki cukru
     -  2  czubate łyżki zmielonych  orzeszków
    -  2  łyżki  kakao
Składniki mocno podgrzać lub  zagotować.

czwartek, 11 listopada 2010

Kotlety sojowe

   
 2 szklanki soi (ziarna)
4 ząbki czosnku
2 bułki (najlepiej grahamki)
1 duża pokrojona cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki owsianej lub namoczone płatki owsiane
sól majeranek , bazylia, pieprz, papryka

Soję namoczyć na noc, a następnie gotować 1ok. 1 godz. do miękkości ziaren.
Odsączone ziarna przepuścić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą
 bułką . Do masy dodać pokrojoną cebulkę (może być zeszklona napatelni z łyżką oleju),
posiekany czosnek, płatki owsiane lub mąkę i przyprawy. Wymieszać ,
 pasta ma być dobrze przyprawiona i smaczna .
Uformować kotlety , obtoczyć w bułce , piec w piekarniku, lub smażyć na patelni.

 

Babeczki bananowe

   

                
 
     -   4 banany
      -    2 łyżki cukru
      -    1,5  szklanki mąki
      -    1   łyżeczka sody
      -   1   łyżeczka proszku do pieczenia
     -   1/3  szklanki oleju
 Banany zmiksować lub rozmiąć  widelcem na papkę, dodać pozostałe produkty , wymieszać .
Ciasto nakładać  łyżką  do małych foremeczek  na babeczki  ,  wychodzi ok.15 babeczek .
Piec ok pół godz. do 35 min., aż się zrumienią  .
Można zrobić  lukier :
3 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny .

Lukier nakładamy na gorące ciasteczka .