niedziela, 31 lipca 2011

Zapiekane papryki

-  sześć dojrzałych papryk ( mogą być kolorowe)
-  30 dag pieczarek
-  szklanka ryżu
-  puszka kukurydzy
-  połówka małej cukinii
-  2 marchewki
-  kawałek pora
-  mały seler
-  2 pomidory 
-  2 ząbki czosnku
-  natka z pietruszki, koperek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
-  kilka oliwek
-  sól, pieprz, curry, oregano lub zioła prowansalskie

Paprykę należy umyć, odciąć górną część i wydrążyć nasiona.
Pokrojone dość drobno pieczarki podduszamy z drobno pokrojonymi
warzywami ok. 10 minut.
 W tym czasie w dużym  garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy  ryż, mieszając,  lekko rumienimy go , następnie wlewamy 2,5 szklanki wody i podduszone warzywa. Gotujemy do momentu gdy ryż wsiąknie wodę, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy, musztardę i zieleninę.Lekko przestudzamy  i wypełniamy papryki, możemy po wierzchu posypać orzeszkami pinii . Przykrywamy górną częścią. Napełnione papryki ustawiamy w naczyniu do zapiekania, zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

wtorek, 5 lipca 2011

Pietruszkowa soczewica z ryżem

-  1.5 szklanki ugotowanej soczewicy
-  1,5 szklanki ugotowanego ryżu
-  2 marchewki
-  2 łyżki koncentratu
 - kilka kropel sosu sojowego
- sól, pieprz, carry, imbir
-   po pól szklanki pokrojonej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
Pokrojoną w krążki marchewkę ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać koncentrat i pozostałe produkty. zagotować, przyprawić do smaku.  Na koniec dodać dużo posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku.
 Podawać z surówką jako danie główne lub jako przekąskę.

piątek, 1 lipca 2011

Sałatka z czerwonej fasoli


- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- pół główki sałaty
- pomidor
- cebulka najlepiej czerwona
- pokrojony koper, natka pietruszki  i szczypiorek
-  ziarna słonecznika
sos:
- oliwa z oliwek , ząbek czosnku, pieprz, sól, sok z cytryny

 Sałatę opłukać, porwać na małe kawałki, dodać odsączoną fasolkę i kukurydzę, pokrojony pomidor i zieleninę . Przyprawić do smaku , Polać sosem, delikatnie wymieszać.
 Można posypać prażonymi ziarnkami słonecznika.