piątek, 23 września 2011

Pomidorowa z papryką

-  2 ziemniaki,
-  marchew
-  pół pietruszki
-  szklanka ryżu
-  kawałek czerwonej papryki
 - dwa liście z pora
 -  liść selera
-  pół słoika koncentratu pomidorowego
- kawałek cebuli
-  ząbek czosnku,
-  sól, pieprz, bazylia, pokrojona  natka z pietruszki

Obrane i pokrojone ziemniaki , marchewkę i pietruszkę
zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy opłukany ryż i gotujemy.
Pokrojoną cebulkę i czosnek należy zeszklić na oleju i dodać do zupy.
Następnie dodajemy koncentrat, pokrojoną w paski paprykę, liście pora i selera,
doprawiamy do smaku.  Pod koniec gotowania wrzucany natkę z pietruszki.
Zupa jest gotowa , gdy  ryż jest miękki.

środa, 21 września 2011

Tort orzechowo-kokosowy

 
      Ciasto :
  -   15  dag  margaryny wegańskiej
  -  2  łyżki  oleju
  -  2  łyżki  kakao
  -   4-5  łyżek  cukru
  -   cukier  wanilinowy
  -   4 łyżki wody lub mleka
   -  1,5 łyżeczki  proszku  do  pieczenia
   -  mąka
 Zagnieść  wszystkie  składniki   na miękkie  ciasto, podzielić  na  trzy  części  .
 Upiec  w  tortownicy   3  placki  ,
po  wystudzeniu  przełożyć  masą  :

        podstawa  mas :
   2  szklanki  mleka  sojowego  ugotować  z  połową    szklanki  kaszy  manny
i  100  g   zmielonych  wiórek  kokosowych  . podzielić  na  2  części
  jedną  cześć  dodać  do  masy  kokosowej ,  drugą  do masy  orzechowej.

       Masa  kokosowa :
 15  dag  margaryny wegańskiej  wiercić mikserem  ,
  dodać   jedną   część   ugotowanej , wystudzonej kaszy
100g  zmielonych  wiórek  kokosowych i 2 łyżki soku z cytryny

             Masa  orzechowa :
   15  dag  margaryny wegańskiej    wiercić 
  mikserem  ,   z    następną  częścią    ugotowanej, wystudzonej   kaszy
  dodać  100 g  zmielonych  orzechów   włoskich i 2 łyżki soku z cytryny

                                  Na  koniec  zrobić  polewę  czekoladową (  może  być  gotowa
                                   Gellwe -orzechowa).
                                    dowolnie udekorować

 Tort poniżej zrobiłam z czterech placków; dwóch białych i dwóch kakaowych,
no i oczywiście  potrzebowałam. więcej masy.



Wegański torcik weselny
Mam wreszcie  córeczkę!








wtorek, 6 września 2011

Lody brzoswiniowe


 -  puszka brzoskwiń
-  3/4 szklanki mleka sojowego
    ( najlepiej waniliowego)



 Brzoskwinie odsączamy z zalewy i blendujemy na gładką masę,
dodajemy mleko i jeszcze krótko blendujemy. Wstawiamy z pojemnikiem do zamrażalnika.
Po godzinie wyjmujemy lody i ponownie blendujemy, wstawiamy do zamrażalnika.
Ponawiamy czynność po godzinie i po ponownym  zblendowaniu rozkładamy masę
do kubeczków lub  mniejszych foremek i zamrażamy.


piątek, 2 września 2011

Zarabianie na reklamie

Chcesz zarabiać na blogu lub stronie tak jak ja to zapraszam Cię
zajrzyj niżej



Leczo

-  cukinia średniej wielkości
 -  kawałek bakłażana
-  40 dag pieczarek
-  papryka czerwona
-  papryka żółta lub zielona
-  kilka pomidorów  najlepiej 4  gałązki koktajlowych
-  duża cebula
 - ząbek czosnku
-  mały kawałek papryki pepperoni
 -  oregano, bazylia
-  sól, cukier, olej






Pieczarki kroimy w dość grube pół- plastry, cebulę w pióra, cukinię i bakłażana w kostkę lub półplastry.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem kroimy w kostkę a paprykę w paski.
 W dużym garnku rozgrzej olej wrzuć cebulę, posiekany czosnek i pieczarki, podrumień.
 Następnie dodaj cukinię , bakłażana i papryki i smaż przez kilka minut często mieszając.
Pod  koniec dodaj pomidory i przypraw do smaku solą, pieprze i odrobiną cukru.
 Dodaj świeże listki bazylii i oregano.  
 Duś jaszcze 15 minut.
Całość posyp pokrojonym  koperkiem lub natką pietruszki.
 Podawaj z pieczywem lub ryżem