- 1i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół szklanki cukru ( można mniej)
- pół szklanki oleju.
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Do przygotowania ciasta potrzebna będzie polewa, gotowa lub własnoręcznie sporządzona.
i....
masa:
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 ml wódki ( lub wody)
- szklanka mleka roślinnego
- 2 budynie waniliowe lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej ( może być pół na pół z pszenną)
- 3 łyżki cukru
- 150 g tofu
do posypania:
- płatki migdałowe
- kawałek czekolady
Wiórki kokosowe zalać wódką [ w wersji dla kierowców i dla dzieci :) zalać wodą ],
przykryć i odstawić na godzinkę.
Z mleka , cukru i proszku budyniu , lub mąki , ugotować gęsty budyń.. Wystudzić.
Serek tofu miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu, na jednolitą masę.
Dodajemy namoczone wiórki kokosowe, mieszamy.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.
Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować polewą czekoladową. Na wierzchu położyć pozostałą masę.Udekorować w/g własnego uznania np, podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i startą czekoladą.
1 komentarz:
Po prostu ŁAŁ :)
Szacunek dla Ciebie ze takie cudo stworzylas !
Prześlij komentarz