wtorek, 10 kwietnia 2012

Kokosowy przekładaniec dla dorosłych

Biszkopt kakaowy:
 - 1i 3/4  szklanki   mąki
-  2  łyżki mąki kukurydzianej
-  2 łyżki kakao
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótko, następnie dodajemy olej, cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesiane obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
  Można zrobić próbę patyczkiem. Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.

  Do przygotowania ciasta potrzebna będzie polewa, gotowa lub własnoręcznie sporządzona.
i....
  masa:
-  200 g wiórek kokosowych
-  150 ml wódki ( lub wody)
-  szklanka mleka roślinnego
-  2 budynie waniliowe lub 4  łyżki mąki ziemniaczanej ( może być pół na pół z pszenną)
-  3 łyżki cukru
- 150 g  tofu

 do posypania:
 - płatki migdałowe
-  kawałek czekolady

 Wiórki kokosowe zalać wódką [ w wersji dla kierowców i dla dzieci :) zalać wodą ],
przykryć i odstawić na godzinkę.
 Z mleka , cukru i proszku budyniu , lub mąki , ugotować gęsty budyń.. Wystudzić.
Serek tofu miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu, na jednolitą masę.
Dodajemy namoczone wiórki kokosowe, mieszamy.
 Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.
 Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim krążkiem, posmarować polewą czekoladową. Na wierzchu położyć pozostałą  masę.Udekorować w/g własnego uznania np, podprażonymi  na suchej patelni płatkami migdałowymi i startą czekoladą.



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Po prostu ŁAŁ :)
Szacunek dla Ciebie ze takie cudo stworzylas !