wtorek, 18 grudnia 2012

Pyzy

ciasto :
   -  1 kg ziemniaków
   -  30-35 dag mąki
   -  sól
nadzienie :
   -  ok.15  dag ugotowanej i zmielonej  soczewicy
   -  kilka  podduszonych pieczarek
   -  mała cebulka
   -  sól, pieprz, majeranek, curry

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach.
Wystudzić, obrać i zemnleć.
Dodać przesianą mąkę i sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 -7 mm, wykrawać szklanką  krążki. Na środek krążka nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie formując małe kulki,  lekko spłaszczając je. . Pyzy gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut .
Gotowe wybierać łyżką cedzakową na durszlak.
Podawać polane zrumienioną na bułką tartą, podduszoną cebulką lub po prostu przyrumienione na oliwce.
Do przyrządzenia ciasta możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.





2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dziękuje za super pomysł będe robiła takie kluseczki dla chłopaka jutro :) <3

margeta pisze...

Życzę udanego gotowanie i smacznego:)