ciasto :
- 1 kg ziemniaków
- 30-35 dag mąki
- sól
nadzienie :
- ok.15 dag ugotowanej i zmielonej soczewicy
- kilka podduszonych pieczarek
- mała cebulka
- sól, pieprz, majeranek, curry
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach.
Wystudzić, obrać i zemnleć.
Dodać przesianą mąkę i sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 -7 mm, wykrawać szklanką krążki. Na środek krążka nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie formując małe kulki, lekko spłaszczając je. . Pyzy gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut .
Gotowe wybierać łyżką cedzakową na durszlak.
Podawać polane zrumienioną na bułką tartą, podduszoną cebulką lub po prostu przyrumienione na oliwce.
Do przyrządzenia ciasta możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
- 1 kg ziemniaków
- 30-35 dag mąki
- sól
nadzienie :
- ok.15 dag ugotowanej i zmielonej soczewicy
- kilka podduszonych pieczarek
- mała cebulka
- sól, pieprz, majeranek, curry
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w skórkach.
Wystudzić, obrać i zemnleć.
Dodać przesianą mąkę i sól i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 -7 mm, wykrawać szklanką krążki. Na środek krążka nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie formując małe kulki, lekko spłaszczając je. . Pyzy gotować partiami w lekko osolonej wodzie, ok. 2 minut .
Gotowe wybierać łyżką cedzakową na durszlak.
Podawać polane zrumienioną na bułką tartą, podduszoną cebulką lub po prostu przyrumienione na oliwce.
Do przyrządzenia ciasta możemy wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
2 komentarze:
Dziękuje za super pomysł będe robiła takie kluseczki dla chłopaka jutro :) <3
Życzę udanego gotowanie i smacznego:)
Prześlij komentarz