wtorek, 2 kwietnia 2013

Sałatka grecka

- kilka liści sałaty lodowej
- dwa średnie pomidory
-  świeży ogórek
- 80g oliwek
- 100g tofu
 - mały kawałeczek cebuli (najlepiej  czerwonej)
- dowolne kiełki 

sos;
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  łyżeczka oregano
-  ząbek czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz, kolendra

Opłukaną sałatę rwiemy na  kawałki, układamy w salaterce.
Pomidory kroimy w pół ósemki.
Ogórka obieramy kroimy wzdłuż na części, a potem na kawałki,
skrapiamy sokiem z cytryny.  Cebulę kroimy w pół krążki.
Dodajemy kawałki wcześniej zamarynowanego tofu i pokrojone oliwki..
 Łączymy składniki delikatnie mieszając z sosem.
 Dekorujemy kiełkami.

Brak komentarzy: