- kilogram czerwonych buraków
- 1i pół litra przegotowanej wody
- kilka ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1i pół litra przegotowanej wody
- kilka ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- opcjonalnie :
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
- kromka prawdziwego razowego chleba
( decydując się na chleb, musimy użyć bardzo dobrej jakości, bez dodatków chemicznych)
Umyte i obrane buraczki kroimy w plastry. Wkładamy do dużego, wyparzonego słoja lub glinianego garnka, dodajemy sól, czosnek oraz pozostałe przyprawy i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą.
Słój przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłe miejsce,.
Po trzech -pięciu dniach gotowy zakwas przecedzamy, zlewamy do szklanych butelek i wynosimy w chłodne miejsce lub wstawiamy do lodówki.
Taki sok z kiszonych buraczków ma mocno rubinowy kolor i może stać do 30 dni.
Możemy go używać do picia lub do przyrządzania czerwonego barszczu.
Buraczki możemy wykorzystać do surówek.
O zdrowotnym działaniu buraków ćwikłowych i soku z buraków, oraz dawkowaniu pisałam tutaj
Picie soku z buraka surowego i z kiszonych buraków należy zacząć od małych ilości, ( 1/4 szklanki soku rozcieńczona taką samą ilością wody) to pozwoli na powolne oczyszczenie organizmu i rozpuszczenie kamieni (zwłaszcza osoby z podejrzeniem kamieni w nerkach powinny ostrożnie go dawkować) .
Jest to preparat odkwaszający organizm, poprawiający kondycję jelit i wspomagający wątrobę.
Nie należy pić stężonego kwasu z buraków, ludzie zdrowi powinni rozcieńczać z wodą w stosunku 1:1 a bardzo chorzy 1/3 kwasu i 2/3 wody
Jeżeli chcemy dodać chleb razowy to kromkę należy wcześniej ususzyć a przed wrzuceniem do okręcić gazą. Chleb nie jest konieczny do wytworzenia soku, a ze względu, że często zawiera konserwanty, może zaburzyć fermentację .
Uwaga:
Gdyby na wierzchu pojawiła się pleśń sok należy bezwarunkowo wylać i ...zrobić następny :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz