piątek, 12 grudnia 2014

Sok z kiszonych czerwonych buraków.

- kilogram czerwonych buraków
- 1i pół litra przegotowanej wody
- kilka ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
-  2 liście laurowe
-  po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

- opcjonalnie :
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków 
-  kromka prawdziwego razowego chleba
  ( decydując się na chleb, musimy  użyć  bardzo dobrej jakości,  bez dodatków chemicznych)

Umyte i obrane buraczki kroimy w plastry. Wkładamy do dużego, wyparzonego  słoja lub glinianego garnka, dodajemy sól, czosnek oraz pozostałe przyprawy i zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą.
 Słój przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłe miejsce,. 
Po trzech -pięciu dniach gotowy zakwas przecedzamy, zlewamy do szklanych butelek i wynosimy w chłodne miejsce lub wstawiamy do lodówki.





Taki  sok z kiszonych buraczków  ma mocno rubinowy kolor i może stać do 30 dni.
Możemy go używać do picia lub do przyrządzania czerwonego barszczu.
Buraczki możemy wykorzystać do surówek.

O zdrowotnym działaniu buraków ćwikłowych i soku z buraków, oraz dawkowaniu pisałam tutaj
  Picie soku z buraka surowego i z kiszonych buraków  należy zacząć od małych ilości,  ( 1/4 szklanki soku rozcieńczona taką samą ilością wody) to pozwoli na powolne oczyszczenie  organizmu i  rozpuszczenie kamieni (zwłaszcza osoby  z podejrzeniem  kamieni  w nerkach powinny ostrożnie go  dawkować) .
 Jest to preparat odkwaszający organizm, poprawiający kondycję jelit i wspomagający  wątrobę.
Nie należy pić stężonego kwasu z buraków, ludzie zdrowi powinni rozcieńczać z wodą w stosunku 1:1 a bardzo chorzy 1/3 kwasu i 2/3 wody





 Jeżeli chcemy dodać chleb razowy to kromkę należy wcześniej  ususzyć a przed wrzuceniem do  okręcić gazą. Chleb nie jest konieczny do wytworzenia soku, a ze względu, że często zawiera konserwanty, może zaburzyć  fermentację  .

Uwaga:
Gdyby  na wierzchu pojawiła się pleśń sok należy bezwarunkowo wylać i ...zrobić następny :).

Brak komentarzy: