- 30 dag mąki
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżka octu jabłkowego
- płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka roślinnego
- dodatkowo rabarbar smażony z dodatkiem cukru.
Składniki połączyć, zagnieść kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
2/3 ciasta wyłożyć w średniej wielkości tortownicy , na nim położyć smażony rabarbar, przykryć kawałkami pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika , piec ok. 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
To ciasto możemy przełożyć jabłkami, gdy chcemy upiec szarlotkę, lub wyłożyć w większej blaszce,i np. przed pieczeniem posmarować powidłami i posypać bakaliami, możemy też dodać kakao i bakalii.
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżka octu jabłkowego
- płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki mleka roślinnego
- dodatkowo rabarbar smażony z dodatkiem cukru.
Składniki połączyć, zagnieść kruche, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby regulować mąką lub mlekiem).
2/3 ciasta wyłożyć w średniej wielkości tortownicy , na nim położyć smażony rabarbar, przykryć kawałkami pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika , piec ok. 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
To ciasto możemy przełożyć jabłkami, gdy chcemy upiec szarlotkę, lub wyłożyć w większej blaszce,i np. przed pieczeniem posmarować powidłami i posypać bakaliami, możemy też dodać kakao i bakalii.
1 komentarz:
Ale fajne przepisy :)
Prześlij komentarz