czwartek, 25 sierpnia 2016

Makaron z warzywami.

- makaron pełnoziarnisty penne
- kawałek cukinii
- papryka zielona
- kilka pomidorów koktajlowych
- natka pietruszki
-cebulka,
- 3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
dodatkowo: kilka usmażonych kotletów sojowych ( wcześniej  ugotowanych w bulionie)
Makaron ugotować al dente (w/g przepisu na  opakowaniu).
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oleju, dodać drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, poddusić krótko, by warzywa były lekko chrupiące, dodać makaron i pokrojone w połówki pomidorki, delikatnie zamieszać.  Po wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pokrojonymi w paski  kotletami sojowymi i surowymi warzywami, dobrze tu komponują  pomidory z oliwką.