środa, 15 lutego 2017

Fasolka gajowego.


 - 2 szklanki ugotowanej  fasolki  (średni Jaś)
- pieczarki
- cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju

zalewa:
- 5/8 szklanki wody
- 3/8 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- sól  (ok. 1/2 małej łyżeczki)
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

Wykonanie:
 Fasolę namoczyć na noc.
Ugotować w świeżej nie osolonej  wodzie do miękkości..
Pokrojone w plastry pieczarki poddusić z cebulą na oleju.
Składniki zalewy zagotować.
W salaterce ( najlepiej zamykanej) lub w słoju kładziemy fasolę, przykrywamy warstwą pieczarek z cebulką    i zalewamy ciepłą zalewą.
Przechowywać w lodówce.









4 komentarze:

margot pisze...

W weekend robię

Daria pisze...

czy składniki wchłonął zalewę i będzie to miało gęstą konsystencję jak na ostatnim zdjęciu? wygląda pięknie, zastanawiam się nad zrobieniem.

pozdrawiam :)

Unknown pisze...

Jaki czas można to danie przechowywać?

Margeta pisze...

Ta fasolka może postać trzy - cztery dni,oczywiście w lodówce.