poniedziałek, 15 grudnia 2025

Kotlety z kapusty

 

- 500g białej kapusty

- mała cebulka

- marchew

- szczypior, koper,  natka z pietruszki

- 4 pieczarki

- czosnek

- 3 łyżki płatków owsianych 

- 5-6 łyżek ziaren słonecznika

- 1 łyżka siemienia lnianego

- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek

- olej, bułka tarta, ziarna lniane lub sezam

Kapustę szatkuje drobno i kroję w 1cm kawałki, solę. Gdy zmięknie i puści sok gotuje w niewielkiej ilości wody do miękkości ok.15 min. Studzę. 

W tym czasie miele w młynku do kawy słonecznik, siemię i płatki. 

Drobno pokrojone pieczarki, cebulkę i startą marchewkę (marchew dodaje na koniec)  podduszam na łyżce oleju. Teraz dodaje rozdrobnionymi czosnek. Studzę.

Koperek, szczypior i natkę drobno kroję. 

Kapustę odciskami dokładnie z wody! Jest to bardzo WAŻNE 

Wszystko  mieszam, dosmakowuję i formuję kotlety, smażę na oleju lub piekę w piekarniku.






Brak komentarzy: