Ciasto jasne :
- szklanka mleka sojowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy mały
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Ciasto kakaowe:
- szklanka mleka sojowego
- szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Mieszamy po kolei na każdy placek oddzielnie składniki suche z
suchymi,
mokre z mokrymi, łączymy razem i miksujemy, by składniki
dokładnie się połączyły .
Każdy placek pieczemy w podłużnej foremce 9 cm x 32cm.
Po wystudzeniu kroimy placki w kromki grubości ok. 8-10 mm.
Wychodzi 18-20 pasków z białego ciasta i tyle samo z ciemnego.
Układamy na przemian kromkę jasnego, następnie ciemne i znów jasne, ciemne itd.
Każdą kromkę smarujemy masą i przyciskamy do poprzedniej kromki.
masa:
- 3 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
- 6 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub 3 budynie waniliowe)
- 5 łyżki cukru
- 200 g tofu białego
Gotujemy budyń. Po wystudzeniu miksujemy z tofu.
Wychodzi prawie metrowy wąż:)
Ciasto kroimy ukośnie na plastry.