niedziela, 30 stycznia 2011

Deserek z mandarynką.


 -  2 szklanki mleka sojowego
-  5  łyżek soku aroniowego
-  6 płaskich łyżek kaszy manny
-  1 łyżka cukru( jeśli ktoś woli słodsze to 2)
-   łyżeczka cukru waniliowego
-  rodzynki, suszone morele
-  mandarynki
-  pestki dyni


Gotuję  kaszę manną na mleku z sokiem, dodaję cukier i bakalie
( morele pokrojone w kostkę ).
Przestudzoną kaszę miksuję ok.2 minut.
Nakładam warstwami do szklanek na zmianę z  pokrojoną mandarynką.

Dekoruję kawałkami mandarynki i podprażonymi na suchej patelni  pestkami dyni,
można położyć listek mięty lub melisy .








środa, 26 stycznia 2011

Luteina

Naukowcy sądzą , że spożywanie  pokarmów bogatych w luteina  pozwala odzyskać dawną sprawność pamięci roboczej  (odpowiedzialnej za przetwarzanie, nadzorowanie i kondycję przechowywanych informacji) .
 Bogatym źródłem luteiny jest seler, zielona papryka, marchew, oliwka, tymianek i oregano.

Pasta ze słonecznika

Czy wiecie , że pestki , ziarna i orzechy odmładzają i rozweselają .

Niby  zwykłe  pestki  i  nasiona a  zawierają  tyle  dobroczynnych składników ,
może  warto  wprowadzić  je  do  naszej  diety  zamiast  bezwartościowych ,  szkodliwych  przekąsek .

 Ziarna  słonecznika 
   zawierają  magnez (  ok.  60  %  dziennego  zapotrzebowania ), 
oraz  ilości  witaminy  E (  zwanej  witaminą  młodości ), witaminę  A, D  i  witaminy  z  grupy  B.
Zawierają  także  duże  ilości  żelaza,  cynku ,  potasu  i  wapnia .
 Działają  korzystnie  w  profilaktyce  choroby  niedokrwiennej  serca  ,  a  także  obniżają  cholesterol .

By  zmienić  i  uwydatnić ich   smak  możemy  je  lekko  podprażyć ,  
Pestki  ( mogą  być  dyni ,  słonecznika  lub  orzechy )   wrzucamy  na  suchą   patelnię  ,
podgrzewamy na  średnim  ogniu ,od  czasu  do  czasu potrząsając  by  nagrzały  się  obustronnie .
Nie  należy  prażyć  ich  zbyt długo  by  nie  przypaliły  się .
 W  takiej  formie  można  dodawać je  do  wielu  sałatek  i  surówek  ,
garść podprażonych ziaren może być świetną przekąska .

 Z ziaren słonecznika można przygotować  inne przekąski

 Pasta  ze słonecznika

  -  1 00 g zmielonego ( w młynku do kawy)  słonecznika 
         mieszamy  z koncentratem  pomidorowym ( ok. 2łyżki),
        dodajemy  sól  i  przyprawy  w/g  uznania.

       -   najlepiej  smakuje  z  bułką graham 

            i  oczywiście  z  dowolnym   warzywkiem 

wtorek, 25 stycznia 2011

Przysmak


   -    kilka pieczarek
  -     cebulka
  -     szklanka  ugotowanej  fasoli ,  
  -     koncentrat  pomidorowy ,
  -     sól ,  pieprz zioła olej  do  smażenia .
  -     majeranek, zioła prowansalskie
Pokrojoną cebulkę i  pieczarki  doduszamy  na  oleju, dodajemy  koncentrat 
i   wcześniej  ugotowaną fasolę  . Przyprawiamy  .
 To danie można podawać na gęsto, bądź rozrzedzić wodą
i oczywiście zagotować , przyprawić do smaku

Warto wiedzieć

 Pieczywo najlepiej  przechowywać w plastikowym lub drewnianym pojemniku,
 zawinięte w lnianą ściereczkę .

Nie należy trzymać chleba  w folii, ponieważ brak powietrza i wilgoć powodują
 szybki rozwój  pleśni.

Włożone do chlebaka jabłko lub połowa surowego ziemniaka
 przedłuży świeżość pieczywa.

Zarówno chleb jak i bułki można zamrozić.
Należy je przedtem owinąć w  folię spożywczą , by nie wchłonęło
 obcych zapachów i nie straciło aromatu.
 Zamrożone w odpowiedniej temp(. - 18 st.C), będzie się nadawało do spożycia.
 nawet po 3 miesiącach .

Czerstwe pieczywo można odświeżyć ( uwaga::można to robić tylko raz ).

 Skropione wodą można włożyć do piekarnika, bądź obsmażyć na patelni
.Dla polepszenia walorów smakowych dobrze jest
 przed odświeżaniem natrzeć kromki czosnkiem.

 Czerstwe bułki możemy wykorzystać na zapiekanki , a suche na tartą bułkę
        

niedziela, 23 stycznia 2011

Seler -ciekawostki

Seler  zawiera znaczne ilości witaminy A, E i C, oraz witaminy z grupy B .
W tym warzywie znajduje się  więcej ilości witaminy C niż  w owocach  cytrusowych .
 Seler ma duże ilości fosforu a także spore ilości wapnia, potasu, cynku 
i nieco mniej magnezu i żelaza.
Ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne,oczyszcza organizm z toksyn, 
ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia układ immunologiczny, 
polepsza pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
W selerze znajdują flawonoidy -  związki roślinne, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Poprawia pamięć .
 Polecany jest panom jako afrodyzjak
 Jest mało kaloryczny i przyspiesz trawienie , dlatego powinien znaleźć się w naszej diecie , 
 zwłaszcza gdy dbamy o linię.

Seler z warzywami

  -   średniej wielkości seler
  -   6  dużych pieczarek
  -    jedna cebula
  -    jedna marchewka
  -   kawałek pora ( białej części _
  -    liść pora         
  -   sól , zioła prowansalskie, pieprz


Obrany seler , kroję na plastry grubości 5mm , wrzucam do wrzącej lekko osolonej
i przyprawionej ziołami wody, gotuję ok. 3 minuty.
W tym czasie przygotowuję inne składniki.
 Marchewkę kroję w bardzo cienkie krążki., pieczarki w plastry,  pora i cebulę w paski. .
 Wszystkie składniki tzn, krążki selera , pieczarki , cebulę i pora duszę na patelni
z dwoma łyżkami oliwy i kilkoma łyżkami wywaru z selera,
kilka minut  pod przykryciem  ( pozostały wywar można wykorzystać
do gotowania zupy) . Od czasu do czasu mieszam.
Warzywa mają być miękkie , lecz nie rozgotowane.
 Pod koniec zdejmuję pokrywę, przyprawiam warzywa solą i ziołami,
dodaję drobno pokrojony zielony liść pora , odparowuję wodę ,
Na koniec już po zdjęciu z ognia posypuję podprażonymi
na suchej patelni ziarnami słonecznika.
 Może podawane jako  samodzielna przekąska  lub z ziemniakami , ryżem i surówką.



   Warto wiedzieć:

Warzywa są bogatym i niezastąpionym źródłem witamin , składników mineralnych,  kwasów organicznych  i błonnika,o każdej porze roku. Codziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw w postaci gotowanej, blanszowanej lub surowej .
Należy pamiętać, że 2/3  ilości spożywanej warzyw powinna być gotowana lub blanszowana, 1/3  mogą stanowić warzywa surowe.
Dlatego do  obiadu nałóż dwie porcje np. gotowane brokuły, czy szpinak i surówka ze świeżych warzyw.
Nie należy rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie.
 Są też pokarmem objętościowym, mało kalorycznym i powodują uczucie sytości.
 Wstawaj od stołu z lekkim uczuciem " niedosycenia". Mózg po 15 minutach reaguje na jedzenie " dowiaduje się" ,  że jest syty a wtedy już jesteśmy przejedzeni.
 Choroba łaknienia, podjadanie między posiłkami, sięganie do lodówki jest oznaką braku witamin ,minerałów a nawet może być oznaką braku wody w organizmie .
  Jeżeli  dostarczycie organizmowi  pokarmy bogate w środki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyutleniacze, białka i odpowiednią ilość wody, organizm będzie dosycony i nie będzie upominał się o dodatkowe porcje.


czwartek, 20 stycznia 2011

Sałatka z soczewicą

 -  3/4 szklanki   ugotowanej soczewicy
 -   marchewka
 -  pół małej pekinki
-  kawałek papryki
-  mała czerwona cebula
-  pół jabłka
-  oliwka z oliwek
 -  łyżka musztardy
-  sól , pieprz , ulubione zioła
- kiełki   lub podprażone ziarna sezamu

Pekinkę pokroić, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach,
cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paski. Do warzyw dodać ugotowaną
 w lekko osolonej wodzie soczewicę.
Wszystkie składniki  połączyć polać sosem z oliwki , musztardy i przypraw.
Delikatnie wymieszać.
 Posypać kiełkami lub podprażonymi na suchej patelni  ziarnami sezamu  .

Kiełkuj kiełka!Organizator: vegan_monkey


wtorek, 18 stycznia 2011

Sałatka z białej rzepy

 - biała rzepa
 - marchew
-  pół czerwonej cebuli
- pól jabłka
- łyżka soku z cytryny
- sól, cukier
- sojomez


Rzepę, marchew i jabłko zetrzyj  na tarce o grubych oczkach,
Cebulkę drobno pokrój. 
Wymieszaj wszystko, dodając sok z cytryny , sól, cukier i sojonez  (przepis znajdziesz .tutaj )

Kostka ryżowo- soczowicowa.


 -  szklanka ugotowanego ryżu - może być brązowy
 -  szklanka ugotowanej  soczewicy 
 -  szklanka ugotowanych warzyw(marchew, groszek, seler, brokuły)
 -   mała cebulka
 -   łyżka oleju
 -  dwie łyżki bułki tartej
  -  sól,  pieprz, zioła prowansalskie

 Ryż, soczewicę i warzywa zemleć w maszynce,
dodać zeszkloną na oleju cebulkę i bułkę tartą .
Wyrobić  masę dodając przyprawy.
Formować  kotlety, obtoczyć od spodu w bułce tartej
 i ułożyć w żaroodpornym naczyniu , po wierzchu posypać ziołami .
Piec pod przykryciem ok. 35 minut.
 Podawać z ziemniakami i surówką

Sojonez czosnkowy - majonez wege



  -   pół szklanki  mleka sojowego
  -   szklanka  oleju
 -  2  łyżki musztardy
 -   3 łyżki soku z cytryny
 -  2 ząbki czosnku
 -   sól,  pieprz

 Mleko , musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek miksujemy
kilka minut na wysokich obrotach.,
dodając powoli  olej cienką strużką, by  sos się nie zważył.
Ciągle miksujemy do uzyskania  odpowiedniej , majonezowej konsystencji..
Zmniejszamy obroty miksera , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przechowujemy w lodówce.

niedziela, 16 stycznia 2011

Naleśniki z jabłkami

Ciasto naleśnikowe
-   2 szklanki mąki
-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1 łyżka cukru
-  2 łyżki oleju
-  1.5 szklanki  mleka sojowego
-  szklanka wody ( regulujemy gęstość  ciasta)
-  szczyptę soli
                                                      - cukier waniliowy
Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie  trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni  małe naleśniki.

Smarujemy smażonymi jabłkami, zawijamy .
Ułożone na talerzu można polać sokiem np. z czarnej jagody
i posypać cukrem pudrem.

czwartek, 13 stycznia 2011

Zupa fasolowa

   -  pół szklanki fasoli
   -  3 ziemniaki
   -  2 marchewki
   -  kawałek pietruszki
   -  kawałek selera
   -    zielony  liść pora pora
   -  cebulka
   - 2 ząbki czosnku
   -  koper, natka pietruszki
   -  sól , pieprz, majeranek, jałowiec

 Fasolę moczymy kilka godzin następnie gotujemy do prawie miękkości :) .
 W tym czasie kroimy  ziemniaki, jedną marchewkę, pietruszkę i seler .
Warzywa zalewamy wodą (ok. 2.5 l)  i zagotowujemy.
Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulkę ,  pokrojonego pora, utartą na tarce o grubych oczkach  marchewkę, Dodajemy do zupy podgotowaną fasolę i zeszklone warzywa, solimy.
 Gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy do smaku.
Można dodać ciemną zasmażkę (2 łyżki  mąki mocno przyrumienionej  na oleju).
Na koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek, oraz pokrojony koperek i natkę pietruszki.
Zupę można podawać z grzankami .

wtorek, 11 stycznia 2011

Zielona herbata

Naukowcy udowodnili , że  zielona  herbata ma właściwości lecznicze, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory, oczyszcza organizm,  wspomaga odchudzanie, zapobiega otyłości, hamują proces starzenia, obniża poziom cholesterolu.
Herbatę  zieloną    pijemy     dla  :
         -  przyjemności  (  smak  możemy    zmienić  dodając  szczyptę  imbiru)
          -   jako zastrzyk energii                   
          -   w  celu  usunięcia  antyoksydantów
          -  w  celu  wyeliminowania    pierwiastków   toksycznych,
 Jeżeli chcemy oczyścić organizm z toksyn   pijemy  ją  wtedy  gdy     pracuje  wątroba ,
 czyli  w  godz.4  rano  do  13  .
              Nie    musimy  tak   wcześnie  wstawać!
              Rano po przebudzeniu   zaparzamy   herbatę ,
              (zalewamy wodą o temperaturze ok.90 stopni C)
              parzymy ok. 2- 3 minuty  ( taka herbata ma własności pobudzające
              i dodaje nam  energię)
              po  wypiciu  nie  wyrzucamy  fusów  ,
               tylko  dosypujemy  kilka  świeżych
               listków  i    zalewamy     wrzątkiem .                                              
               Im  więcej  razy  zaparzamy  tym  bardziej  usuwa  toksyny..

 Zieloną herbatą nie należy popijać leków.

niedziela, 9 stycznia 2011

Kotlety z soczewicy


1 i pół  szklanki ugotowanej soczewicy ( al dente)
1 szklanka  ugotowanego ryżu
1 szklanka posiekanych pieczarek
2 cebule
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy


Soczewicę namoczyć na kilka godzin , potem krótko gotować ( ok. 5 minut), wystudzić,
  przepuścić przez maszynkę .
 Do masy dodać podduszone pieczarki z cebulką i ugotowany na sybko ryż, przyprawić do smaku.
Dokładnie wymieszać.
 Formować kotlety, piec w nagrzanym piekarniku ok, 30 minut,
lub smażyć na patelni .
 Podawać z ziemniakami i surówką

Kotlety z fasoli


-  2 szklanki ugotowanej fasoli
-  pól szklanki płatków owsianych
-  bułka namoczona
-  1 cebula

-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  drobno posiekany koper i szczypiorek
-  sól, pieprz, majeranek, czosnek, sos sojowy

Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować , wystudzić.


Fasolę przepuścić przez maszynkę , dodać podduszoną , pokrojoną cebulę,
namoczone płatki i bułkę , przyprawić do smaku ( można dodać troszkę
koncentratu pomidorowego ), wymieszać , formować kotlety.





Obtoczyć w bułce z dodatkiem sezamu, lub otrąb.
Smażyć na patelni lub piec w gorącym piekarniku .



Kotleciki z pieczarek




       -   30  dag pieczarek
       -   cebula
       -   2 -3  łyżki  bułki  tartej
        -   sól , pieprz , papryka ,  majeranek


Pieczarki  umyć  zetrzeć  na  tarce  o  grubych  oczkach ,
  poddusić  z  drobno  pokrojoną  cebulką . 
 Dodać  bułkę  tartą  i  przyprawy, wymieszać . 
Formować  małe  kotleciki ,  obtoczyć  w  bułce ,  smażyć  na  złoty  kolor .
 Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

 

środa, 5 stycznia 2011

Paprykarz wege


   -   szklanka ryżu
   -   2 strąki papryki czerwonej
   -  30 dag pieczarek 
   -   3  łyżki koncentratu 
   -    pół cebuli, 
   -   sól, pieprz, papryka ostra, imbir,
   -  2 łyżki oleju
   -  garść natki pietruszki
Pokrojone pieczarki podsmaż w 2   łyżkach oleju  podlej wodą , uduś ,
dodaj pokrojoną w paski paprykę , koncentrat pomidorowy i przyprawy .
Jednocześnie ugotuj ryż (opłukany ) w 2.5 szklanki wody , dodaj uduszone składniki.
Gotuj  na wolnym ogniu, często mieszając do wchłonięcia wody.
Pod koniec gotowania posyp natką pietruszki. Zdejmij  z ognia , przykryj ściereczką ,
pozostaw ok.. pół godziny .
Podawaj  z surówką np. z pomidorów, można też podać z  pieczywem .