niedziela, 26 czerwca 2011

Placek z owocami

 - 2 dojrzałe banany
-  2 szklanki mąki
-  4 -5 łyżek cukru (w zależności od owoców)
-  pół szklanki oleju
-  pół szklanki mleka roślinnego lub wody
-  pół torebki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
-  pół łyżeczki sody
- szczypta soli
-  ulubione owoce mogą być truskawki, wiśnie, śliwki , w zimie możemy dać bakalie

 Ja dodałam pierwszych wiśni.
 Banany zgnieść  widelcem, miksować z cukrem i cukrem waniliowym , powoli dodawać produkty płynne. Dodać mąkę, proszek, sodę i sól, dokładnie  wymieszać . Część  ciasta wlać do średniej  tortownicy, położyć wydrylowane  wiśnie lub inne owoce, odsączone z soku ( uwaga: sok przyda się na lukier ), zalać pozostałym ciastem. Piec w piekarniku ok. 35 minut.
 Gorący placek polać gęstym lukrem, zrobionym z soku wiśniowego i cukru pudru,
można przybrać owocami.

czwartek, 23 czerwca 2011

Granola

-  2 szklanki płatków owsianych
-  niepełna szklanka płatkóów kukurydzianych
-  pół szklanki wiórek kokosowych
-  pół szklanki rodzynek
-  pół szklanki migdałów ( mogą być płatki)
-   garść włoskich orzechów
-  garść ziaren słonecznika
         można dodać  dowolne bakalie
-  2-3 łyżki miodu ( ja daję z mniszka)
                                                      -  3-4 łyżki oleju
Połączyć suche produkty w jednym naczyniu, natomiast miód z olejem połączyć w kubeczku. Połączyć razem bardzo dobrze mieszając. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku ok. 30 minut, co pewien czas mieszając.
 Po wystudzeniu złożyć do zamkniętego naczynia.
 Granolę można podawać z mlekiem roślinnym. lub z owocami.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Brokuł z ciecierzycą

Fot T.Ch.

  -  brokuł (ok. 500g)
-  puszka ciecierzycy konserwowej
-  cebula (może  być czerwona)
-  koncentrat pomidorowy
-  olej do smażenia
-  sól,  pieprz, oregano,
 - drobno pokrojony koperek

 Brokuły krótko obgotować, podzielić  na różyczki.
 Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać  ciecierzycę (część można rozmiażdżyć widelcem, pozostałą zostawić w całości ), obgotowane krótko różyczki brokuła, smażyć na wolnym ogniu  (brokuł ma być miękki ale chrupiący czyli al dente). Dodać koncentrat pomidorowy, koperek i przyprawy, wymieszać, podsmażyć, przyprawić do smaku.


czwartek, 16 czerwca 2011

Śmietana z migdałów.

 -  szklanka migdałów( można dodać płatki migdałowe)
 -  półtorej szklanki mleka roślinnego (np.migdałowe)
 - 3- 4 łyżki miodu ( można użyć  miód z mniszka)
 - łyżkę soku z cytryny
 - pół łyżki naturalnej  wanilii w płynie
 - szczypta soli
-  3- 4 łyżki oliwy


 Pierwsze 6 produktów miksujemy w blenderze, w trakcie miksowania,
bardzo powoli, cienką strużką wlewamy oliwę.
 Śmietana doskonale nadaje się do truskawek i innych owoców, a także do gofrów i naleśników.

Jeżeli chcemy użyć  śmietany do zupy, to nie dodajemy miodu i wanilii.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Kotlety owsiane

-  4 szklanki płatków owsianych
-  3 szklanki wody
-  cebula
-  kilka pieczarek
-  kilka kropel sosu sojowego
-  pęczek kopru
-  sól, pieprz, oregano, szczypta imbiru

Cebulę i pieczarki drobno pokroić i dusić na oleju z niewielką ilością wody.
Następnie dodać 3 szklanki wody i zagotować . Do gotującego się wywaru
dodać drobno pokrojony koper, przyprawy i płatki owsiane.
Odstawić na 10 minut. Formować kotlety smażyć na patelni lub piec w piekarniku.



czwartek, 9 czerwca 2011

Fileciki warzywne z ciecierzycą


Dziś zamieszczam przepis na fileciki warzywne z ciecierzycą,
przygotowane przez mojego syna
Zdjęcie i przepis też  są przez niego wykonane :)

 





Składniki: 

1 szklanka namoczonej przez 8-12h ciecierzycy
1 średniej wielkości seler (2/5kg)
1 duża marchewka (1/4kg)
2/3 szklanki płatków owsianych

2 łyżeczki łuskanego słonecznika
szklanka bułki tartej
olej
sól i przyprawy: papryka słodka (0,5 łyżeczki), oregano (1 plaska łyżeczka), curry (0,5 łyżeczki), koperek (0,5 łyżeczki), odrobina granulowanego czosnku.


Sposób przygotowania: Ciecierzyce gotujemy, w tym czasie na drobnej tarce ucieramy seler i marchewkę. Pod koniec gotowania dosypujemy przyprawy: słodką paprykę, oregano, curry oraz koperek oraz dodajemy nieco soli, dosypujemy do ciecierzycy płatki owsiane i słonecznik, przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia na 10-15 minut. Po tym czasie ciecierzycę częściowo (wg uznania) miażdżymy i dodajemy utarte warzywa oraz czosnek, dosalamy do smaku, dodajemy też nieco bułki tartej 1/3-1/2 szklanki w celu dodatkowego zagęszczenia masy, całość dobrze mieszamy. Następnie formujemy fileciki np. w formie prostokątów o grubości około 1,5-2cm. Obtaczamy w suchej bułce tartej i smażymy na oleju.
 


Fot T.Ch.


Dziś rozpoczynam nową zakładkę w której będę 
zamieszczała przepisy mojego syna.:)

środa, 8 czerwca 2011

Pierożki z fasoli


  ciasto :
    -   2.50 szklanki mąki
    -  ok. 1 szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli



            farsz:
 -  2 szklanki białej fasoli
 -  cebula
 -  łyżka bułki tartej
 -  2 łyżki zmielonych płatków owsianych
 -  sol, pieprz, majeranek, curry

 Namoczoną i ugotowaną fasolę  przemielić przez maszynkę razem z bułką i płatkami  .
Dodać posiekaną i podsmażoną cebulkę i przyprawy. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować , wykrawać małą szklaneczką kółka, wkładać farsz,
formować pierogi i gotować.
 Podawać ciepłe polane podgrzaną oliwką z oliwek i posiekanym koperkiem,
lub odgrzewane.



niedziela, 5 czerwca 2011

Truskawkowy deserek











-  3  banany
-  100 g wiórek kokosowych
-  2 łyżki cukru wanilinowego ( lub zwykłego)
-  2  łyżki soku z cytryny
-  kilka świeżych truskawek 
Zmielone wiórki zalać wrzącą wodą  do wysokości wiórek, 
(jeżeli wlejemy za dużo wody ,należ przed zmiksowaniem  odlać) . 
Pięć truskawek i banany zgnieść i zmiksować, dodać  wiórki,
cukier wanilinowy i sok cytrynowy .

Pozostałe truskawki pokroić na małe cząsteczki .
Porozkładać kawałki truskawek warstwowo do  pucharków i polać bananowym kremem .
Deser udekorować kawałkami truskawek i listkiem melisy.

Wstawić na kilka godzin do lodówki.



piątek, 3 czerwca 2011

Paszteciki cięte

-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1.50 szklanki mleka roślinnego
-  1.50 szklanki wody
-  2.50 szklanki mąki
-  pół łyżeczki soli
-  pieprz, majeranek, kurkuma, curry, imbir, oregano
 -  2 łyżki oleju
 Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy  pikantne ciasto naleśnikowe,
smażymy na patelni naleśniki.
Wcześniej  przygotowujemy nadzienie.
   -   30  dag  soczewicy
  -   15  dag  pieczarek
  -   cebula
  -  sól ,  przyprawy  w,g  uznania
 Soczewicę  opłukać,   namoczyć  na  3  godziny  .
Gotować  w  świeżej  wodzie   krótko  ok.  5  min. ( al. dente)
 Ugotowaną  soczewicą  przekręcić  przez  maszynkę   dodać  podduszone ,
drobno  pokrojone  pieczarki z  cebulką ,  przyprawić  do  smaku .

 Farsz nakładać  na  usmażone  naleśniki  , zwinąć  w  rulonik
.Naleśniki  zanurzyć  w cieście naleśnikowym następnie obtoczyć w bułce tartej.
Każdy naleśnik pokroić na trzy ( większe na cztery ) części.
Przed podaniem podsmażyć na rumiano .


 Paszteciki można również  podawać z farszem z podduszonych  pieczarek.




czwartek, 2 czerwca 2011

Sałatka w liściach sałaty

-  szklanka ugotowanej soczewicy
-  pół puszki kukurydzy
-  pół strąka czerwonej papryki
-  pół cebuli ( może być czerwona)
-  dwa nieduże kiszone ogórki
-  posiekany koper
-  pokrojony szczypiorek
-  2 łyżki oliwy z oliwek
-  garść ziaren słonecznika
                                                     -  sól, pieprz,  przyprawy w/g uznania
 Paprykę kroję w paski, cebulę w piórka, ogórki w pół krążki.
Łączę wszystkie składniki, (oprócz ziaren słonecznika ), mieszam, doprawiam do smaku, przekładam do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
Całość posypuję podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.