środa, 30 listopada 2011

Roladki z warzywami.

-  1 średnia cukinia
-   kilka pieczarek
-   kawałek strąka papryki
-   pół małej cebulki
 - duża łyżka kiełków
 - sól, pieprz

Umytą cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry, solimy.
Plastry cukinii smażymy z obu stron na patelni grillowej.
Następnie smażymy pokrojone w plastry pieczarki z kawałkami papryki i drobno pokrojoną cebulką, przyprawiamy do smaku..
 Po przestudzeniu mieszamy z kiełkami .
 Na plastry cukinii ostrożnie nakładamy pieczarki z warzywami i zwijamy w roladki.
Spinamy  wykałaczką, układamy na talerzyku.


 - 

wtorek, 22 listopada 2011

Zapiekanka sycylijska

-  1 kg brokułów
-   szklanka ugotowanej fasoli
-  20 czarnych oliwek bez pestek
-  2 cebule
-  15 dag tofu wędzonego
-  8 łyżek oliwy z oliwek
-  szklanka soku z czerwonych porzeczek
-  sól

 Brokuły dzielimy  na małe różyczki, oliwki kroimy w talarki, cebulę w drobną kostkę a ser- tofu w plastry.
Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu, kładąc pierwszą  warstwę brokuł ,
następnie część fasoli, oliwek,  cebuli i sera i dalej powtarzamy kolejność warstw.
Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Całość skrapiamy oliwką i solimy.
Zalewamy sokiem porzeczkowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
 Podawać z zieloną sałatą.



Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

piątek, 18 listopada 2011

Pikantna biała rzodkiew

-  długa biała rzodkiew
-  pół małej  ostrej papryczki
-  1 łyżka soli morskiej
-  ćwierć szklanki octu winnego
-  ćwierć szklanki oleju sezamowego
-  łyżka sosu sojowego
-  pieprz,
-  przyprawy do smaku w/g uznania

Oczyszczoną rzepę kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy solą i zostawiamy na kilkadziesiąt minut.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Olej, ocet, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą.
 Gdy rzepa puści sok , dodajemy kawałki papryczki i łączymy z wcześniej przygotowaną zalewą.
 Przekładamy do małych słoiczków i wstawiamy do  lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzoną.
Rzodkiew  możemy przechowywać w lodówce  nawet kilka dni.




 Jest to doskonały , ostry dodatek do kanapek i przekąsek.


Co do słoika?!Organizator: WeganNerd

poniedziałek, 14 listopada 2011

Drożdżowe rogaliki z powidłami


   -  2.5  szklanki mąki
   -   4 dag drożdży
   -  1 szklanka mleka roślinnego
   -  kopiasta łyżka gęstego przecieru z dyni
  -  2 łyżki cukru ( jeśli ktoś lubi można więcej)
  -  cukier waniliowy
  -  4-5 łyżek oleju
  -  szczypta soli
 -  pół słoika powideł śliwkowych lub dobrego dżemu.

 Przygotować rozczyn z 2 łyżek mleka, łyżki cukru, drożdży i 2 łyżek mąki, zostawić do wyrośnięcia.
Do mąki  dodać wyrośnięty rozczyn, mleko o temp. pokojowej, resztę cukru, cukier waniliowy,
sól ,przecier z dyni. i wyrabiać ciasto.
Gdy ciasto odchodzi od ręki i pojawią się pęcherzyki, dodać olej i  dokładnie wyrobić.
Wyrobione ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy  ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na dwie części.
i lekko rozwałkować, nadając kształt koła.
Koła pokroić promieniście na 8 równych trójkątów.
Trójkąty posmarować powidłami śliwkowymi lub innym dżemem, tak by pozostał 1 cm ciasta nie posmarowany od brzegu. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy
i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 10- 15 minut.



Rogaliki można posypać kruszonką
 Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do uzyskania złotego koloru.




sobota, 12 listopada 2011

11.11.11. Karmelek

Minął rok od mojego pierwszego wpisu na tej stronie.
To ciasto upiekłam dla wszystkich, którzy  przez ostatni rok do mnie zaglądali, czytali i myślę, że  korzystali z moich przepisów.
Miło mi będzie nadal Was gościć, wielką radością dla mnie będzie , jeżeli moje przepisy i porady będą Wam przydatne.:)
Dziękuję Empatii za promocję moich przepisów na stronie
WEGANIZM Spróbujesz?




   karmel:
 Dwie czubate łyżki cukru zrumienić np. na patelni , dodać szklankę wrzącej wody,
ciągle mieszając zagotować. Ostudzić.
                             
ciasto:
-  pół szklanki mleka sojowego
-  pół szklanki karmelu
-  pół  szklanki oleju
-  2  łyżki miodu z mniszka    lub sztucznego
-   3 łyżki cukru
-  3  łyżki płatków owsianych (zalanych wrzącą wodą)
-  2  szklanki mąki ( ująć łyżkę)
-  łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
 Składniki połączyć ( suche z suchymi,  mokre z mokrymi) ,
dokładnie wymieszać( można za pomocą miksera)
Wlać do średniej wielkości  tortownicy.  Piec ok. 45 minut w temp.180 st. C

 poncz:
-  pół szklanki wody przegotowanej
-  łyżeczka cukru
-  2 łyżki karmelu

krem:
 -  2 szklanki mleka roślinnego
-  2 budynie waniliowe
-  3- 4 łyżki cukru
-  5  łyżek zmielonych orzeszków
-  ćwierć kostki margaryny wegańskiej
 Z trzech pierwszych składników zagotować budyń.
Po wystudzeniu ucierać z e zmielonymi orzeszkami i margaryną.

polewa kaimakowa:
-  szklanka mleka 
-  szklanka cukru  
-   2 łyżki miodu z mniszka
-  2 łyżki karmelu
-  5- 10 dag margaryny wegańskiej   
       Opcjonalnie -  4 łyżki drobno pokrojonych orzeszków ziemnych  lub nerkowców do posypania
                         ( orzeszki można rozwałkować )
      
Mleko z miodem, cukrem karmelem gotujemy w obszernym naczyniu na silnym ogniu, tak długo aż masa zgęstnieje .Jeśli kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kaimak jest gotowy.
 Należy go lekko przestudzić i ucierać wałkiem, lub drewnianą łyżką, dodając 5- 10 dag margaryny wegańskiej.
Masę należy przygotować tuż przed polaniem, ponieważ szybko gęstnieje.

 Upieczony i wystudzone ciasto  przekroić poziomo  na dwa placki. Każdą warstwę nasączyć w/g uznania zimnym ponczem. Nadolnej części rozsmarować krem, przykryć drugą połową.
Na wierzchu rozprowadzić płynny karmel. Całość posypać drobno pokrojonymi orzeszkami.

Ostatni kawałek


II wersja
Krem można  podzielić i rozsmarować na oba placki
Ale  uważam że pierwsza wersja jest lepsza i stabilniejsza.




środa, 9 listopada 2011

Pierogi ze szpinakiem


    ciasto :
    -   2.50 szklanki mąki
    -  ok. jedną szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ciepłą  wodę, olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.  Ciasto ma być elastyczne i lśniące
Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać  łyżką cedzakową
na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.

farsz :
-  400 g mrożonego lub świeżego szpinaku
-  6 dużych pieczarek
-  1 cebula
- 3  ząbki czosnku
- olej, sól, pieprz,
-  łyżka bułki tartej

 Szpinak rozmrozić, jeżeli jest surowy ugotować.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać starte na tarce o grubych
oczkach pieczarki, czosnek i szpinak. Podsmażyć , często  mieszając
do momentu odparowania wody.
By zagęścić farsz można dodać łyżkę bułki tartej.
 Pierogi podawać z zeszkloną cebulką i natką pietruszki ,bądź z sosem, lub lekko podsmażone .

sobota, 5 listopada 2011

Sałatka z ciecierzycy

 -  2 puszki ciecierzycy
-  1 czerwona cebula
-  250 g pomidorków  koktajlowych
-  2 ząbki czosnku
-  kawałek imbiru (ok. 1 cm )
-  100g liści szpinaku
-  2 łyżki oliwy
-  łyżeczka kuminu
 -  sól
                    -  kilka kotletów sojowych
                    - przyprawy  według gustu

 Cebulkę  i imbir kroję  w drobną kostkę i  duszę  na oliwie około 5 minut.
Po tym czasie dodaję odsączoną z zalewy ciecierzycę, kumin i kilka łyżek wody.
Duszę aż woda wyparuje (ok. 5 minut).
 Następnie dodaję pokrojone w ćwiartki pomidorki, opłukane i osuszone
liście szpinaku, drobno posiekany czosnek i sól do smaku.
Smażę, często mieszając, aż liście szpinaku zmiękną ( ok. 2 minuty ) .
Gotową przekładam do salaterki .

Kotlety krótko gotuję w odpowiednio słonym bulionie warzywnym ,
mocno przyprawionym ziołami wedle upodobań.
 Odsączone kroję na kawałki i smażę na złoty kolor.
Do przestudzonej sałatki dodaję kawałki usmażonego
  kotleta sojowego i całość delikatnie mieszam.