środa, 9 maja 2012

Mazurek wielkanocny.


   Ciasto :

 - 1/2 szklanki oleju oleju
 -  2  łyżki zmielonych płatków owsianych( zalanych gorącą wodą)
 -  1/4 szklanki wody
 -   4-5  łyżek  cukru
 -   cukier  wanilinowy
  -  mąka   ok.250 g

 Zagnieść  wszystkie  składniki   na miękkie  ciasto,  wstawić do lodówki na godzinkę.
 Po tym czasie wyjąć ciasto, czwartą część zostawić. Pozostałe ciasto  delikatnie rozwałkować na grubość3/4 cm i  ułożyć na natłuszczonej blasze, otaczając owalnymi kawałkami, ciasto nakłuwamy widelcem,
  Z pozostałej części uformować owalne wałeczki, które  mocno przyciskając ułożymy na brzegach ciasta. Wałeczki  można ozdobnie ukształtować nożem lub widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu smarujemy ciasto słodko kwaśnym dżemem, , pamiętając , że warstwa dżemy powinna być cienka i równomierna. Następnie posypujemy mazurek dużą ilością posiekanych bakalii( rodzynek, daktyli, moreli,orzechów, migdałów, suszonych śliwek). Na koniec wykładamy lekko przestudzoną dowolną masę np z kaimakiem, czekoladową, waniliową  lub pomarańczową , którą rozsmarowujemy nożem, zanurzonym w gorącej wodzie i przyozdabiamy fantazyjnie.





Mój pobyt w Zakopanem opóźnił podanie przepisu mazurka .







2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Genialny !

Anonimowy pisze...

Karmię piersią i z powodu alergii dziecka nie mogę jeść nabiału ani proszku do pieczenia. Dzięki temu przepisowi miałam swój świąteczny smakołyk. Dzięki :)