Ciasto :
- 1/2 szklanki oleju oleju
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych( zalanych gorącą wodą)
- 1/4 szklanki wody
- 4-5 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- mąka ok.250 g
Zagnieść wszystkie składniki na miękkie ciasto, wstawić do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie wyjąć ciasto, czwartą część zostawić. Pozostałe ciasto delikatnie rozwałkować na grubość3/4 cm i ułożyć na natłuszczonej blasze, otaczając owalnymi kawałkami, ciasto nakłuwamy widelcem,
Z pozostałej części uformować owalne wałeczki, które mocno przyciskając ułożymy na brzegach ciasta. Wałeczki można ozdobnie ukształtować nożem lub widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu smarujemy ciasto słodko kwaśnym dżemem, , pamiętając , że warstwa dżemy powinna być cienka i równomierna. Następnie posypujemy mazurek dużą ilością posiekanych bakalii( rodzynek, daktyli, moreli,orzechów, migdałów, suszonych śliwek). Na koniec wykładamy lekko przestudzoną dowolną masę np z kaimakiem, czekoladową, waniliową lub pomarańczową , którą rozsmarowujemy nożem, zanurzonym w gorącej wodzie i przyozdabiamy fantazyjnie.
2 komentarze:
Genialny !
Karmię piersią i z powodu alergii dziecka nie mogę jeść nabiału ani proszku do pieczenia. Dzięki temu przepisowi miałam swój świąteczny smakołyk. Dzięki :)
Prześlij komentarz