- szklanka mleka sojowego waniliowego
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- karmel
- ok 10 dag margaryny wegańskiej
Karmel:
Dwie łyżki cukru silnie zrumienić na patelni lub w naczyniu z grubym dnem( należy uważać by nie przypalić)
i zagotować z 1/4 szklanki wody.
Sposób przyrządzania masy.
Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i karmelem w obszernym garnku tak długo
(ok. 20 minut) aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania należy często mieszać, by masa nie przypaliła się.
Można zrobić próbę : Jeżeli kropelka opuszczona na talerz nie rozlewa się i szybko zastyga, kaimak jest gotowy.
Masę lekko ostudzić a następnie ucierać wałkiem dodając margarynę. Wiercić do uzyskanie jednolitej masy.
Masa kaimakowa przypomina w smaku cukierki krówki.
Taką masą możemy lukrować mazurki, torty, jak również napełniać babeczki.
- cukier waniliowy
- karmel
- ok 10 dag margaryny wegańskiej
Karmel:
Dwie łyżki cukru silnie zrumienić na patelni lub w naczyniu z grubym dnem( należy uważać by nie przypalić)
i zagotować z 1/4 szklanki wody.
Sposób przyrządzania masy.
Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i karmelem w obszernym garnku tak długo
(ok. 20 minut) aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania należy często mieszać, by masa nie przypaliła się.
Można zrobić próbę : Jeżeli kropelka opuszczona na talerz nie rozlewa się i szybko zastyga, kaimak jest gotowy.
Masę lekko ostudzić a następnie ucierać wałkiem dodając margarynę. Wiercić do uzyskanie jednolitej masy.
Masa kaimakowa przypomina w smaku cukierki krówki.
Taką masą możemy lukrować mazurki, torty, jak również napełniać babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz