piątek, 6 kwietnia 2012

Masa kaimakowa

- szklanka mleka sojowego waniliowego
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
-  karmel
- ok 10 dag margaryny wegańskiej

 Karmel:
 Dwie łyżki cukru silnie zrumienić na patelni lub w naczyniu z grubym dnem( należy  uważać by nie przypalić)
i zagotować z 1/4 szklanki wody.

 Sposób przyrządzania masy.
  Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i karmelem w obszernym garnku tak długo
(ok. 20 minut) aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania należy często mieszać, by masa nie przypaliła się.
Można zrobić próbę : Jeżeli kropelka opuszczona na talerz  nie rozlewa się i szybko zastyga, kaimak jest gotowy.
Masę lekko ostudzić a następnie ucierać wałkiem dodając margarynę. Wiercić do uzyskanie jednolitej masy.
 Masa kaimakowa przypomina w smaku cukierki  krówki.
Taką masą możemy lukrować mazurki, torty,  jak również napełniać babeczki.

Brak komentarzy: