niedziela, 16 lutego 2014

Mleko sojowe -truskawkowe, morelowe....



Przepis na mleko:
szklankę suchego ziarna soi, wsypujemy do większej miseczki i zalewamy trzema szklankami wody na około 8-12 godzin. Po tym czasie, ziarno odcedzamy, przesypujemy do blendera lub garnka (jeśli posiadamy robota kuchennego z końcówką blendującą), zalewamy ponownie 3 szklankami świeżej wody i blendujemy około 2 minuty.

Następnie, odstawiamy na palnik, i podgrzewamy do zagotowania od czasu do czasu mieszając. Gdy mleko zaczyna kipieć,zdejmujemy garnek z palnika i przelewamy do durszlaka lub dużego metalowego gęstego sitka. Durszlak najlepiej jest wyłożyć 1 warstwą gazy. Zawartość durszlaka przepłukujemy trzema szklankami przegotowanej wody. Tu uzyskujemy pierwsza porcję mleka. Po ocieknięciu, uzyskaną stałą okrę możemy przerzucić z powrotem do garnka, zalać 3 szklankami wody i zagotować ponownie lub też użyć jej do wyrobu innych dań. W przypadku ponownego gotowania na mleko, po przelaniu do durszlaka nie przepłukujemy już wodą.

Po uzyskaniu mleka dodajemy do smaku szczyptę soli oraz cukier lub syrop. Możemy również dodać wedle gustu np. aromatu waniliowego. Fantastyczne koktajle możemy uzyskać blendując z mlekiem owoce: truskawki, morele, borówki, itp.
 
 

Brak komentarzy: