pełnowartościowego białka.
- 3/4 szklanki soczewicy (suchych ziaren)
- pól szklanki ryżu
- półtorej szklanki wody
- marchewka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kilka pieczarek
- sos sojowy, sól, papryka słodka
- 2-3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- garść ziaren słonecznika
Soczewicę namoczyć (ok.5-6 godzin) , gotować ok. 5 minut do miękkości ziarenek, ale ma być al dente.
Gotując soczewicę trzeba uważać bo szybko się rozgotowuje i wtedy jest pozbawiona wartości odżywczych.
Opłukany ryż gotujemy w wodzie, dodajemy starte warzywa i drobno pokrojone pieczarki, i przyprawy, gotujemy do momentu wchłonięcia wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzoną soczewicę przeciskamy przez praskę o grubych oczkach, dodajemy do ryżu, mieszamy.
Na koniec dodajemy płatki owsiane, taką ilość by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Tortownicę wysypujemy ziarnkami słonecznika, wkładamy masę, formując placuszek.
Po wierzchu można posypać słonecznikiem.
Piec w piekarniku ok 25 minut.
Z tak przygotowanej masy możemy również uformować kotlety.
1 komentarz:
Wygląda super :). Zrobiłam dzisiaj paszteciki z Pani przepisu i wyszły pyyyyszne! Dziękuję za takie super przepisy :)
Prześlij komentarz