- 25 dag białej fasoli najlepiej średniej
- 4 - 5 boczniaków
- średnia marchewka
- cebula
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- kawałeczek ostrej papryczki
- ząbek czosnku
- siekany koperek
- imbir, sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
Fasolkę opłukać i namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować al'dente. Odcedzić.
Marchewkę pokroić w słupki zalać 1 l wody lub bulionu warzywnego, przyprawić do smaku, dodać niewielki kawałeczek papryczki, wrzucić kotlety. Gotować kilka minut, wyjąć kotlety a wrzucić podgotowaną fasolkę, gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie na patelni podsmażamy na łyżce oleju oczyszczone i umyte boczniaki. Po zrumienieniu ich zdejmujemy z ognia, lekko przestudzamy i kroimy w paski, dodajemy do gotującej się potrawy.
Dodajemy koncentrat.
Na pozostałym oleju rumienimy kotlety pokrojone w paski, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra, gdy się zeszkli dodajemy mąkę. Całość dodajemy do gulaszu doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut. Dodajemy posiekany czosnek i koperek
Gulasz jest posiłkiem rozgrzewającym, polecam na chłodne i pochmurne dni.
4 komentarze:
nie jadlam nigdy takiego - muszę sprobowac:)
podobne w smaku do fasolki po bretońsku pewnie:) pozdrawiam
Z pewnością genialnie rozgrzewa ^^
Wygląda przepysznie! Zapisuję przepis ^^
Prześlij komentarz