Ciasto naleśnikowe podstawowe:
- 2 szklanki mąki pszennej ( może być razowa )
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- szklanka wody ( regulujemy gęstość ciasta)
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni naleśniki .
Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .
Nadzienie :
słoik jabłek smażonych
czekolada gorzka
Usmażone naleśniki smarujemy smażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik.
Zwinięte podsmażamy na patelni z dwu stron.
Przekładany na talerz, posypujemy cukrem pudrem i polewamy
( rozpuszczoną w kąpieli wodnej) czekoladą.
- 2 szklanki mąki pszennej ( może być razowa )
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- szklanka wody ( regulujemy gęstość ciasta)
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni naleśniki .
Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .
Nadzienie :
słoik jabłek smażonych
czekolada gorzka
Usmażone naleśniki smarujemy smażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik.
Zwinięte podsmażamy na patelni z dwu stron.
Przekładany na talerz, posypujemy cukrem pudrem i polewamy
( rozpuszczoną w kąpieli wodnej) czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz