poniedziałek, 9 listopada 2015

Kuleczki z curry.

kulki
-  szklanka ugotowanej soczewicy
-  pół szklanki ziaren słonecznika
-1/3 szklanki fistaszków
-  marchewka
-  kilka pieczarek
-  mała cebulka
- 3 łyżki płatków owsianych
-  łyżeczka curry
- natka pietruszki
-  olej
-  sól, ulubione przyprawy
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki
 dodatkowo: kawałek ugotowanego brokuła ( można wykorzystać łodyżki) i kawałek czerwonej papryki
 garść ziaren słonecznika, suszonej żurawiny i rodzynek

 Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę.
 Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej  się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (oddzielnie)
Pieczarki pokroić i poddusić na oleju z drobno pokrojona cebulką i startą na tarce o grubych oczkach. Połączyć  wszystkie składniki, z  masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do których można dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Partiami smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby stron. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Ułożyć na talerzu na przemian z ugotowanym brokułem i podduszoną papryką .
Po wierzchu posypać podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, połączonymi z suszoną żurawiną i rodzynkami.

Brak komentarzy: