kulki
- szklanka ugotowanej soczewicy
- pół szklanki ziaren słonecznika
-1/3 szklanki fistaszków
- marchewka
- kilka pieczarek
- mała cebulka
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka curry
- natka pietruszki
- olej
- sól, ulubione przyprawy
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki
dodatkowo: kawałek ugotowanego brokuła ( można wykorzystać łodyżki) i kawałek czerwonej papryki
garść ziaren słonecznika, suszonej żurawiny i rodzynek
Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę.
Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (oddzielnie)
Pieczarki pokroić i poddusić na oleju z drobno pokrojona cebulką i startą na tarce o grubych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, z masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do których można dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Partiami smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby stron. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Ułożyć na talerzu na przemian z ugotowanym brokułem i podduszoną papryką .
Po wierzchu posypać podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, połączonymi z suszoną żurawiną i rodzynkami.
- szklanka ugotowanej soczewicy
- pół szklanki ziaren słonecznika
-1/3 szklanki fistaszków
- marchewka
- kilka pieczarek
- mała cebulka
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżeczka curry
- natka pietruszki
- olej
- sól, ulubione przyprawy
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki
dodatkowo: kawałek ugotowanego brokuła ( można wykorzystać łodyżki) i kawałek czerwonej papryki
garść ziaren słonecznika, suszonej żurawiny i rodzynek
Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę.
Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (oddzielnie)
Pieczarki pokroić i poddusić na oleju z drobno pokrojona cebulką i startą na tarce o grubych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, z masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do których można dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Partiami smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby stron. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Ułożyć na talerzu na przemian z ugotowanym brokułem i podduszoną papryką .
Po wierzchu posypać podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, połączonymi z suszoną żurawiną i rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz