- 500 pg pieczarek
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka wody
- szczypta kurkumy
- 1/2 ziaren słonecznika
- sok z cytryny ok.2- 3 łyżki
- olej 3 łyżki
- kawałek pora lub cebuli
- 3 ząbki czosnku
- sól., pieprz ziołowy(duuużo), majeranek, gałka muszkatołowa
Kaszę jaglana, przepłukać, zalać szklanką wody ze szczyptą kurkumy, ugotować (20min)
Pieczarki pokroić na grube plastry, partiami smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Cebulkę i czosnek drobno pokrojony dodać do smażacych się pieczarek.
Słonecznik możemy zmielić w młynku na mąkę.
Wszystkie składniki zmieszać i zblendowac na jednolitą pastę., doprawić do smaku.
Włożyć do kokilek, wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
Podawać z pieczywem i warzywami.
Do pasztetu doskonale pasuje ogórek kiszony, ale może być szczypior, papryką, pór.
1 komentarz:
Czytanie Twojego postu było przyjemnością! Podziel się dalej swoimi spostrzeżeniami. Czekam na więcej!
Prześlij komentarz