wtorek, 29 marca 2011

Żurek Wege

-  duża  marchew
-  3 ziemniaki ,
-   pietruszka , kawałek pora
-  15  dag  pieczarek ,
-  cebulka ,
 -  sól , pieprz , curry ,  czosnek , natka  pietruszki
-   majeranek
zakwas na żur
 Warzywa  pokroić ( marchew  koniecznie w   krążki ) , zalać wrzącą  wodą , zagotować.
 Dodać podduszone , grubo pokrojone  pieczarki  z  cebulką  .
gotować  do  miękkości  warzyw .Pod  koniec  gotowania  dodać
odpowiednią  ilość  żuru ( by żurek był odpowiednio kwaśny),  roztarty  czosnek i  przyprawy . Zagotować .
Na  talerzu  dodać  posiekaną,   natkę  pietruszki .
 Doskonały na każdą okazję ale również na śniadanie wielkanocne.

 

http://ciekawesniadanie.blogspot.com/2012/03/weganska-wielkanoc.html ">

Brak komentarzy: