środa, 30 maja 2012

Pizza

  ciasto: na dużą blachę

-  3dag drożdży
-  pół szklanki wody + 3 łyżki na rozczyn
-  2 szklanki mąki
-  płaskie pół łyżeczki soli
-  pół łyżeczki cukru
-  3 łyżki oleju

                      dodatki:
             - 25 - 30 dag pieczarek
            -  1 papryka czerwona
            - 1 cebula
             - pół puszki kukurydzy
             - oliwki 
             - garść słonecznika
             -  sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
             - natka z pietruszki lub koper
            -  keczup
Można dodać  kawałek cukinii, pomidor, garść soczewicy, zależnie od upodobań i zapasów.
           sos:
dwie duże łyżki koncentratu
- kilka łyżek wody przegotowanej
- 2 łyżki oliwy
- bazylia, pieprz

Z drożdży, 2 łyżek wody, 2 łyżek  mąki i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.          
Do pozostałej  mąki dodać wyrośnięty rozczyn, wodę i sól i wyrabiać ciasto około 10 minut , dodać olej i nadal wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

 W tym czasie możemy przygotować warzywa. Pokrojone pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, dodać paski papryki, odsączoną kukurydzę, plastry cukinii, oliwki. Przyprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub rozciągnąć na grubość ok.1cm  i wyłożyć do wysmarowanej olejem    blachy, można zrobić podwyższone brzegi.  Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem, na nim ułożyć dodatki, posypać ziarnami słonecznika. Piec ok. 30 minut w średnio gorącym  piekarniku.
Przed podaniem posypać natką pietruszki, koperkiem kub keczupem.
 Spożywać na ciepło.




niedziela, 27 maja 2012

Mus bananowo-jaglany



  -  szklanka kaszy jaglanej
  -  3 szklanki wody
   - szczypta soli

 -  1/3 szklanki płatków migdałowych
  -  1/3 szklanki wiórek kokosowych
  -  2  łyżki miodu sztucznego lub z mniszka
  -  2 łyżki kakao
 -   2 banany
 Kaszę jaglaną płuczemy  pod bieżącą wodą,  zaparzamy wrzącą wodą .
Tak opłukaną zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy , ok. 25-30 minut, często mieszając.
 Ugotowaną  pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.

 Ciepłą kaszę, wraz z płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi,  i miodem,  miksujemy  blenderem.
Dodajemy rozdrobnione banany i kakao miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji .
Nakładamy do pucharków, dekorujemy plastrami banana , kawałkami  lub wiórkami czekolady.





czwartek, 17 maja 2012

Kotlety marynowane w musztardzie.


- korzeń selera
 - 4-5 kotlety sojowe
- 2 ogórki kiszone
 - cebula
- 3 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
-  łyżka oliwy
- sol, pieprz
- ulubione zioła
- warzywka i przyprawy  na bulion

 Obrany seler kroimy w plastry grubości ok. 5mm i gotujemy 5 minut w przygotowanym, dobrze dosmaczonym bulionie. Odcedzamy a do wrzącego bulionu wrzucamy kotlety sojowe, gotujemy 3 minuty.
 Z oliwy, musztardy, czosnku, soli, pieprzu  i ziół przygotowujemy marynatę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry selera i pokrojone na pół kotlety, przykrywamy folią i odstawiamy  je do lodówki  co najmniej na 2 godziny, mogą leżeć nawet dłużej 7-8 godz..
Po tym czasie wkładamy  do  żaroodpornego naczynia dodajemy pokrojone w plastry ogórki i cebulę.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku w temp.180 st.C




Podawać z pieczywem lub z ziemniakami jako danie obiadowe.
 Doskonale smakują z buraczkami.
Zaletą tego dania jest możliwość wcześniejszego przygotowania, a po powrocie np. z pracy czy z uczelni , pieczemy przygotowane w marynacie produkty,  gotujemy ziemniaki, robimy surówkę i obiad gotowy.

sobota, 12 maja 2012

Kotlety z marchewką

 -  szklanka  ziaren soi
- 1 cebulka
- 2 surowe  marchewki
- 2 łyżki koncentratu
-  ząbek czosnku
 - 2 łyżki płatków owsianych
- sól, majeranek, pieprz, papryka.
- bułka tarta lub otręby np. pszenne  do panierowania
 - olej

Soję namoczyć na noc, a następnie gotować 1ok. 1 godz. do miękkości ziaren.
Odsączone ziarna przepuścić przez maszynkę razem z płatkami owsianymi.
 Cebulkę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, poddusić z dwoma łyżkami oleju, pod koniec dodać przepuszczony przez praskę czosnek.
Warzywa połączyć ze zmieloną soją i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku. Jeżeli masa jest rzadka dodać płatków  owsianych lub bułki tartej. Masę dobrze wyrobić., formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub otrębach. Kotleciki można piec na złoty kolor lub smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami, sosami, ryżym lub ziemniakami.




środa, 9 maja 2012

Mazurek wielkanocny.


   Ciasto :

 - 1/2 szklanki oleju oleju
 -  2  łyżki zmielonych płatków owsianych( zalanych gorącą wodą)
 -  1/4 szklanki wody
 -   4-5  łyżek  cukru
 -   cukier  wanilinowy
  -  mąka   ok.250 g

 Zagnieść  wszystkie  składniki   na miękkie  ciasto,  wstawić do lodówki na godzinkę.
 Po tym czasie wyjąć ciasto, czwartą część zostawić. Pozostałe ciasto  delikatnie rozwałkować na grubość3/4 cm i  ułożyć na natłuszczonej blasze, otaczając owalnymi kawałkami, ciasto nakłuwamy widelcem,
  Z pozostałej części uformować owalne wałeczki, które  mocno przyciskając ułożymy na brzegach ciasta. Wałeczki  można ozdobnie ukształtować nożem lub widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu smarujemy ciasto słodko kwaśnym dżemem, , pamiętając , że warstwa dżemy powinna być cienka i równomierna. Następnie posypujemy mazurek dużą ilością posiekanych bakalii( rodzynek, daktyli, moreli,orzechów, migdałów, suszonych śliwek). Na koniec wykładamy lekko przestudzoną dowolną masę np z kaimakiem, czekoladową, waniliową  lub pomarańczową , którą rozsmarowujemy nożem, zanurzonym w gorącej wodzie i przyozdabiamy fantazyjnie.





Mój pobyt w Zakopanem opóźnił podanie przepisu mazurka .







Masa czekoladowa najprostsza

- opakowanie polewy czekoladowej orzechowej  np. firmy Gelwe
- tabliczka gorzkiej czekolady
-  3-4 łyżki mleka roślinnego

 Przygotuj dwa różnej wielkości garnki, w większym zagotuj  wodę i umieść w nim garnek z w.w składnikami.
   Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia się składników.
 Masę rozprowadź równomiernie na mazurku i udekoruj  orzechami, skórką pomarańczową lub bakaliami.

wtorek, 1 maja 2012

Rolada soczewicowo- fasolowa


 warstwa wierzchnia:
 -  szklanka ugotowanej soczewicy
-  pół szklanki namoczonego słonecznika
-  ugotowana marchewka
-  2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-  ząbek czosnku
-  pól cebuli
-  sól, pieprz, majeranek, curry, papryka, pieprz ziołowy
 Składniki przepuszczamy przez maszynkę. Wyrabiamy masę jak na pasztet.

środek  rolady- 25 dag fasoli białej ( lub grochu)
-  kilka pieczarek
-  pól cebulki
- 1.5  łyżki oleju
-  natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek curry
 Fasolę moczymy ok.12 godzin, następnie gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości.
Po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Pokrojone pieczarki lekko dusimy z cebulką na oleju.  Natkę pietruszki drobno kroimy.
 Mieszamy fasolę z pieczarkami i natką, doprawiamy do smaku.

 Przygotowanie rolady.
 Na kawałku papieru pergaminowego(o długości formy keksówki) rozkładamy pastę soczewicową, formujemy prostokąt, masa nie musi być równiutko ułożona, to daje nam po upieczeniu nieregularne kształty i o to chodzi..
 Z pasty fasolowej formujemy wałek , długości pierwszej pasty rozłożonej na pergaminie (  to nic jak się przełamie , da się złączyć:)} i kładziemy na paście soczewicowej. Z pomocą papieru zwijamy roladę obtaczając pastę fasolową pastą soczewicową.  Delikatnie przenosimy do większej  formy keksowej, nie ugniatamy , wręcz zaokrąglamy wierzch i pieczemy ok 45 -50 minut, aż rolada na wierzchu zarumieni się.
 Po wystudzeniu kroimy na plastry.


Pozdrawiam serdecznie z Zakopanego.