- 40 dag soi
- cebulka
- pół cytryny
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Soję namoczy na ok 12 godzin w zimnej wodzie, zmień wodę, ugotuj ( ok.1 godz.).
Wystudzoną przepuść przez maszynkę do mielenia soi :).
Cebulę należy drobno pokroić, dodać zmieloną soję, sok z cytryny do smaku,
otartą skórkę z połowy cytryny , posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę,
drobno posiekany czosnek,sól i przyprawy.
Wymieszaj na jednolitą masę, formuj małe kotleciki- klopsiki, lekko spłaszcz je,
obtocz w mące, smaż na patelni. z obu stron.
sałatka:
- 200 g makaronu orzo
- pół puszki kukurydzy
- kilka plastrów ananasa z puszki
- łyżka oliwy z oliwek
- mała czerwona cebulka
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Cebulkę drobno pokrój, zalej sokiem z cytryny i odstaw.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsącz.
Do miski wsyp makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego
w kostkę ananasa, dodaj cebulę z sokiem cytrynowym, oliwkę, sól i pieprz.
Całość delikatnie wymieszaj. Podawaj z wcześniej usmażonymi klopsikami .