- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
Maliny przebrać, czyścić z szypułek, jeśli trzeba opłukać na sicie
i włożyć do garnka.
Zasypać szklanką cukru i pozostawić na 3-4 godziny.
Z pozostałego cukru i szklanki wody zagotować syrop. Do syropu włożyć owoce wraz z sokiem i gotować na wolnym ogniu, wstrząsając od czasu do czasu garnkiem.
Gotować chwilę, następnie odstawić z ognia na kilka minut i ponownie zagotować. Czynność powtórzyć kilka razy.
Konfitury będą gotowe gdy owoce staną się szkliste a syrop dość gęsty.
Dobrze ugotowane konfitury powinny zawierać maliny w całości .
Gotowe konfitury nakładać do czystych, wyprażonych słoików, zamknąć i na 10 minut postawić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz