- 4 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przeciery z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- mąka ( 2.5- 3 szklanki)
- gęsty dżem do nadziewania, nutella lub świeże owoce
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na kształt koła.
Koło dzielimy na ósemki lub na dwonastki.
Nakładamy nadzienie na każdej części i zawijamy od dłuższej krawedzi, lekko przyciskajac boki.
Rogaliki układamy na wysmarowanej olejem brytwanie. Czekamy kilka minut , by wyrosły. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w temp.180 st C ok. 35 minut.
2 komentarze:
Chyba w szóstej pauzie (składniku) wkradł się błąd ;)
To faktycznie wkradł się błąd.
Dziękuję za wskazówkę. Już poprawiam. Pozdrawiam cieplutko.
Prześlij komentarz